назад

Як на Волині обмінювались досвідом реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» з партнерами та колегами із Житомирщини та Закарпаття

14 липня на Волині продовжили обговорення особливостей реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», в тому числі в умовах воєнного стану.

Якщо в червні це питання обговорювалося на рівні керівництва Регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській, Закарпатській та Житомирській областях, то сьогодні до робочої онлайн зустрічі долучилися прокурори Волинської та Житомирської обласних прокуратур, Володимир-Волинської, Камінь-Каширської, Ковельської, Луцької окружних прокуратур та посередники.

Перш за все, учасники робочої зустрічі зазначили, що безпекова ситуація у Волинській, Закарпатській та Житомирській областях наразі дозволяє продовжувати повноцінно працювати над реалізацією пілотного проєкту в цих регіонах.

В той же час, в світлі політичних подій, слід враховувати, що в цілому змінилася об’єктивна ситуація в державі. Так, значна частина населення України виїхала за кордон. Крім того, воєнні дії на території України вплинули на моральний, психологічний, соціальний та матеріальний стан людей. Це, своєю чергою, впливає на рівень їх соціальної активності, стресостійкість, здатність протистояти певним провокуючим чинникам, характер комунікації тощо.

Серед проблем, які виникають в процесі реалізації пілотного проєкту, на сьогодні залишається актуальним питання надання згоди на участь у Програмі відновлення потерпілих, яким нанесено значну матеріальну шкоду. Також, зустрічаються поодинокі випадки впливу адвокатів на рішення неповнолітніх, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення, щодо надання згоди на участь у пілотному проеєкті.

Новою проблемою, з якою стикнулися органи прокуратури в процесі реалізації пілотного проєкту в умовах воєнного стану стало те, що значна кількість неповнолітніх умовно втратила право на участь у Програмі відновлення через застосування іншого підходу до кваліфікування злочинів. Так, зокрема, найбільш поширене кримінальне правопорушення серед учасників Програми відновлення у Волинській, Закарпатській та Житомирській областях «Крадіжка» (ч.1/2 ст.185 КК) наразі кваліфікується за частиною 4 статті 185 Кримінального кодексу України та, відповідно, вважається тяжким злочином. Своєю чергою, вчинення тяжкого злочину позбавляє неповнолітнього підозрюваного можливості брати участь у Програмі відновлення.

За результатами робочої зустрічі учасники домовилися продовжувати реалізацію пілотного проєкту та забезпечувати активну комунікацію між собою, з метою оперативного вирішення проблемних питань.