назад

Як отримати інформацію про нерухоме майно із державного реєстру?

SuR 2016 11 15 trening 115 листопада у рамках виконання плану заходів з активізації надання безоплатної первинної правової допомоги в Головному територіальному управлінні юстиції провели навчання. Захід відвідали і представники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Сумській області.

На навчання зібралося біля п’ятнадцяти осіб.

Мова велася про державну реєстрацію речових прав.

Згідно з слів представників управління держреєстрації ГТУЮ в Сумській області, із 2 листопада юридичні особи можуть реєструватися лише на території власної області за умови подання паперових документів для реєстрації. Наприклад, якщо раніше фірму можна було зареєструвати у будь-якій точці України, то нині – тільки у тій області, де вона знаходиться.

SuR 2016 11 15 trening 3А от держреєстрація для суб’єктів має також свої особливості. Хоча все необхідне можна прочитати у Законі України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

«Це доволі великий список. Але він не вдосконалений, не всі моменти зазначені. Тому є багато скарг, державні реєстратори тлумачать закон кожен по-різному. На сьогодні ж Міністерству юстиції повернули функцію роз’яснень щодо питань державного реєстрування прав на нерухоме майно» – Тетяна ВИШНЯК, начальник відділу з розгляду скарг та забезпечення діяльності комісії з розгляду скарг у сфері держреєстрації Управління держреєстрації ГТУЮ у Сумській області.

SuR 2016 11 15 trening 1Наразі до державного реєстру може звернутися будь-яка людина, якщо їй необхідно знайти документи на майно. 

SuR 2016 11 15 trening 2За словами Тетяни Вишняк, згідно Закону, від сплати адміністративного збору звільняються фізичні та юридичні особи – під час проведення державної реєстрації прав, які виникли та оформлені до проведення держреєстрації; громадяни, віднесені до І та ІІ категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи та постраждалі ІІІ категорії, які постійно проживають до відселення чи самостійного переселення або постійно працюють на території зон відчуження і станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали в зоні безумовного (обов’язкового) до відселення не менше двох років, а в зоні гарантованого добровільного відселення – не менше трьох років.

Sur 2016 11 15 trening 4Підпадає під закон і ІV категорія потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, які працюють та проживають у зоні радіоекологічного контролю, за умови, що станом на 1 січня 1993 року вони знаходилися в цій зоні не менше чотирьох років; інваліди Великої Вітчизняної війни, особи із числа учасників АТО, яким надано статус інваліда війни або учасника бойових дій, та сім’ї воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, і прирівняні до них у встановленому порядку особи; інваліди I та II груп тощо.

Консультації щодо реєстрації нерухомого майна  ви можете отримати від  працівників центрів та бюро з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області.