назад

Як працює система БПД на деокупованій частині Херсонщини

17 травня 2023 року на Херсонщині відновили роботу Великоолександрівське та Нововоронцовське бюро правової допомоги. Відтоді до юристів бюро звернулись вже близько 400 громадян, з них 40 клієнтів потребували вторинної правової допомоги — підготовки документів до суду та представництва інтересів в суді.

Найчастіше люди зверталися з питаннями щодо отримання компенсації за пошкоджене чи зруйноване  майно, державної допомоги, виплат та компенсацій, а також щодо прийняття та оформлення спадщини.

«Щоб спростити доступ мешканців регіону до безоплатної правової допомоги ми працюємо над відновленням роботи консультаційних пунктів. Спільно з партнерами визначаємо, де є потреба у правовій допомозі та, за потреби, організовуємо виїзні консультування», — зазначає в.о. директора Бериславського місцевого центру з надання БВПД Ольга Соколенко.

Так, юристи відновили роботу консультаційних пунктів на базі органів пенсійного фонду, служби зайнятості, пробації та будинку тимчасового та постійного проживання осіб похилого віку. Крім цього, за сприяння військової цивільної адміністрації здійснюються виїзні консультування й на території старостатів. 

Так, один з виїзних пунктів відбувся у селі Трифонівка, мешканці якого потребували роз’яснень щодо впорядкування правовстановлюючих документів на будинки з метою отримання компенсації за пошкоджене чи зруйноване  майно.

А юристи Нововоронцовського бюро правової допомоги організували консультаційний пункт в приміщенні гуманітарного штабу. Тож, громадяни, які зверталися по гуманітарну допомогу заразом могли отримати і юридичну консультацію.

Дату, час та місце роботи консультаційних пунктів в Херсонській області можна переглянути за посиланням: https://bit.ly/3rxrrrv 

 Інформування та правопросвіта

«Тривалий час мешканці окупованих територій перебували в інформаційній ізоляції. Після звільнення населених пунктів ми робимо все можливе, щоб громадяни розуміли, куди можна звернутися по допомогу, при цьому не забуваємо і про українців в окупації, адже їхні правові проблеми вирішити в рази складніше», — відзначає в.о. директора Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко.

Фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області відновили співпрацю зі ЗМІ регіону. Так, для сайту Суспільного юристи готують роз’яснення з практичними порадами для мешканців Херсонщини, в тому числі і окупованої частини.

Наприклад, після підриву Каховської ГЕС було підготовлено консультації на теми:

Окремо проблему фіксації збитків, спричинених підривом Каховської ГЕС, для мешканців тимчасово окупованої території Херсонщини висвітлено у програмі «Територія боротьби» на Українському радіо, де в.о. директора Регіонального центру Олена Іпатенко надала алгоритм дій щодо фіксації факту затоплення житла для тих мешканців регіону, які усе ще знаходяться в окупації. 

Як отримати безоплатну правову допомогу

  • Телефоном у контактному центрі системи БПД за номером: 0 800 213 103 дзвінки безкоштовні або з Telegram: https://t.me/+380677213103 (Юристи на лінії пн-пт з 8:00 до 18:00 за Київським часом)
  • Щоб отримати правову консультацію письмово, напишіть у Telegram-бот: https://t.me/LegalAidUkraineBot (юристи відповідають у робочі дні).
  • Або завітайте до найближчого з наших бюро: https://bit.ly/bpd_buro