назад
04.08.22

Як працюють державні інституції на Полтавщині в умовах воєнного стану

Як працюють державні інституції на Полтавщині в умовах воєнного стану, як захищають права громадян в сучасних реаліях? Про всі ці та інші питання говорили сьогодні у   Регіональному  центрі  з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області  під час засідання  круглого столу   на тему: «Забезпечення захисту прав громадян в умовах воєнного стану».

Учасниками заходу стали представники системи БПД,  судів, поліції, адвокати, які співпрацюють з системою БПД, Головного Управління надзвичайних ситуацій у Полтавській області  та представники територіальних громад області.

«Сучасні виклики сьогодення вимагають ефективної консолідації зусиль всіх гілок влади, об’єднання зусиль задля ефективного функціонування  апарату держави. Кожен з нас працює на своєму фронті, адже  ключовим наразі для нашої держави постає питання не лише захист нашої територіальної цілісності, а й захист життя, здоровя наших співвітчизників, в тому числі і захист їх прав» – зазначив у вітальному слові  перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко.

Модератором заходу був очільник системи безоплатної правової допомоги Полтавської області Олександр Черчатий.

«З моменту повномасштабного вторгнення система безоплатної правової допомоги не припиняла своєї роботи. З початком війни фахівці системи БПД зіштовхнулися з новими викликами, адже працювати  та консультувати у звичному режимі  було досить складно, першочергово  поставало питання безпеки як пересічних громадян, так і наших працівників.   Надзвичайно ефективною формою звернення в умовах воєнного часу стало консультування громадян у телефонному режимі. Так, фахівці бюро правоовї допоомги Полтавщини долучилися до  роботи  контактного центру системи БПД  0 80 213 103 та надавали консультації громадянам з усіх регіонів країни. Наразі всі місцеві центри та бюро правової допомоги області  працюють у звичному режимі.  Ключювими напрямами роботи сьогодні  є  надання правової допомоги у кримінальному, адміністративному та цивільному процесі, проведення активної правопросвітницької роботи з питань інформування громадян про їх права, можливості їх реалізації та захисту.»  – розповів очільник Регіонального центру Олександр  Черчатий.

Заступник директора Регіонального центру Ігор Клименко  поінформував присутніх про доступ до правничої допомоги окремими категоріями осіб в умовах воєнного стану. Продовжуючи правопросвітницьку роботу одним із першочергових цільових аудиторій з якими почалася значна інформаційна робота стали знову ВПО, учасники бойових дій, адже їх кількість за останній 5 місяців значно збільшилася і всі вони наразі  не лище правової допомоги, а й правових роз’яснень.

Учасники зібрання також дізналися про те, як організована в області робота щодо  надання правничої допомоги у кримінальному процесі в умовах воєнного стану,  як працює Лубенський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який алгоритм  отримання компенсації за пошкодження або знищення нерухомого майна внаслідок війни.

Про свою діяльність розповіли представники  Регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області, патрульної поліції області, Територіального Управління ДБР, розташованого у м. Полтаві, поліцейська обмудсменка та представники судової влади.

Робота рятувальників в умовах воєнного стану як ніколи набуває особливого змісту, адже ці люди кожного дня, працюючи 24/7, без сну, відпочинку, постійно рятують  людей з під завалів, допомагають в евакуації, гасять пожежі, надають психологічну допомогу нашим співвітчизникам. Про діяльність ДСНС в умовах воєнного стану  розповів учасникам заходу заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ДСНС України у Полтавській області Володимир Гришанін.

Заходи подібного формату дозволяють обговорити питання захисту прав громадян в умовах воєнного стану,  виробити  ефективні механізми посилення взаємодії та  об’єднання зусиль органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, правоохоронних органів, системи БПД задля покращення цієї роботи у регіоні.