назад
04.08.22

У столиці розпочали серію зустрічей для інформування про застосування програми відновного правосуддя для неповнолітніх

Для ефективного застосування у столиці «Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» та поліпшення комунікації між ключовими учасниками реалізації пілотного проекту, фахівці Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві ініціювали проведення серії правопросвітницьких заходів в районних управліннях поліції.

Перша зустріч відбулася зі слідчими та дізнавачами, які проводять досудове розслідування кримінальних проваджень, що  вчинили неповнолітні, Голосіївського управління поліції Головного управління Національної поліції у місті Києві.

Перш за все, начальник відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання БВПД у місті Києві Ростислав Поспєєв,  адвокат-посередник Ілмарс Путраймс та прорукор Голосіївської окружної прокуратури Яна Крегул розповіли про можливості застосування альтернативного способу вирішення правових спорів та про процедуру залучення посередника (адвоката –медіатора) під час застосування Програми відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення, про порядок призначення Регіональним центром адвоката-посередника та про партнерські організації і їх роль у програмі.

Зокрема, Ростислав Поспєєв зазначив, що Програма застосовується у кримінальних провадженнях, порушених по факту вчинення неповнолітньою особою кримінального проступку або нетяжкого злочину. Процедура відновного примирення – позасудова процедура врегулювання конфлікту шляхом переговорів неповнолітнього підозрюваного та потерпілої особи за допомогою адвоката-посередника. ЇЇ ключовий аспект – отримання згоди на участь у програмі від потерпілого і його законного представника та неповнолітнього підозрюваного і його законного представника.

 Для успішного застосування програми у столиці необхідно підвищити рівень інформування учасників процесу на етапі досудового розслідування. Зокрема, ми хочемо донести, що результати участі у програмі враховуватимуться під час прийняття рішення та можуть стати підставою для закриття кримінального провадження, – координатор проекту у місті Києві Ростислав Поспєєв.

В свою чергу, адвокат-посередник Ілмарс Путраймс поділився власним досвідом, зокрема успішними кейсами, наголосивши, що програма відновлення акцентує увагу не тільки на підозрюваному, а й на потерпілому,та розповів про роль посередника у процесі. Крім цього, він звернув увагу на відповідні відмінності за суттю та процесуальними наслідками угоди про примирення з потерпілим та угоди про застосування Програми.

Зважаючи на важливу роль проекту, учасники обговорення домовилися активізувати свої зусилля задля допомоги неповнолітнім, що вперше оступилися, аби українське суспільство в подальшому отримало громадян, які поважають закон, розбудовуючи демократичну правову державу.