назад
19.09.22

Як система надання безоплатної правової допомоги співпрацює з підрозділами Центру пробації

Співпраця системи надання безоплатної правової допомоги та Державної установи «Центр пробації» має на меті не лише забезпечити право засуджених, які перебувають на обліку в підрозділах пробації, на безоплатну правову допомогу. Партнерство передбачає низку інших напрямків: правопросвітницька діяльність, взаємодія в межах пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення»,  долучення до ініціатив, спрямованих на запобігання повторному скоєнню злочинів.

Консультаційні пункти: за графіком і на вимогу

Закон України «Про пробацію» з-поміж основних прав суб’єктів пробації визначає право на роз’яснення своїх прав та обов’язків, а також право на отримання інформації про можливу допомогу і консультації. Водночас Закон України «Про безоплатну правову допомогу» закріплює за засудженими особами право на безоплатну вторинну правову допомогу. Реалізувати ці права підобліковим пробації допомагає система безоплатної правової допомоги через консультаційні пункти, що функціонують на базі підрозділів Центру пробації в регіонах.

«Завдяки партнерству з органами пробації безоплатна правова допомога стає доступною для тих громадян, які перебувають на обліку в установі. Так вони дізнаються про свої права, отримують консультації та вчаться вирішувати свої проблеми в правовий спосіб. І в цьому їм допомагають фахівці бюро правової допомоги», – зазначає директорка Чортківського місцевого центру з надання БВПД на Тернопільщині Марія Гамбаль.

Здебільшого такі пункти працюють за заздалегідь сформованим графіком, однак бувають ситуації, коли роботу консультаційних пунктів організовують на вимогу, позаяк у підоблікових пробації виникає багато запитань до юристів. Наприклад, у Черкаській області консультаційні пункти в установах пробації відповідно до графіка працюють раз на місяць, а за потреби – двічі.

Серед запитань, відповіді на які найчастіше хочуть отримати суб’єкти пробації, є як загальні, що стосуються, приміром, сімейного чи спадкового права, так і характерні саме для засуджених, що відбувають умовне покарання, наприклад, про порядок погашення судимості, відновлення документів.

Підоблікового пробації консультує завідувач Красилівського бюро правової допомоги Валентин Галюк

Під час роботи консультпунктів на базі структурних підрозділів Центру пробації засуджені звертаються, зокрема, з питань соціального забезпечення, спадкового права, сімейних правовідносин, отримання статусу особи з інвалідністю. Часто клієнти не знають, як діяти, з чого почати та куди звернутися по правову допомогу. До прикладу, як відновити загублені документи, виправити в них помилку, через яку не вдається реалізувати право на спадщину, оформити соціальну допомогу чи пенсії.

В умовах воєнного стану до цих питань додалися також запити, безпосередньо пов’язані із війною. Так, у юристки Іванівського бюро правової допомоги, що на Одещині, Юлії Юзик підоблікові пробації запитували, чи може людина, звільнена від відбування покарання з випробуванням, під час випробувального терміну виїхати за кордон чи піти служити до лав ЗСУ. У фахівців бюро Тернопільщини цікавилися порядком вручення повісток та порядком проходження військової служби. Серед актуальних правових питань суб’єктів пробації на Буковині – чи можуть в умовах воєнного стану виїжджати за кордон чоловіки, які мають трьох і більше дітей від різних шлюбів; кого можуть мобілізувати і хто має право на відстрочку.

«Більшість підоблікових пробації дійсно прагнуть виправитися і уникати неприємностей із законом в майбутньому, тому наше завдання як юристів – допомагати їм у вирішенні життєвих проблем, роз’яснюючи шляхи подолання складних питань у правовий спосіб», – зауважує завідувачка Чигиринського бюро правової допомоги на Черкащині Оксана Кривошея.

Завідувачка Верховинського бюро правової допомоги Ірина Кікінчук під час зустрічі з працівниками Верховинського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації»

Від консультувань – до представництва інтересів у суді

Нерідко під час спілкування фахівців бюро правової допомоги з підобліковими пробації в межах роботи консультпунктів з’ясовується, що для того, щоб вирішити правову проблему людини, необхідно звертатися до суду. А оскільки засуджені належать до категорій осіб, яким держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу, у відповідному місцевому центрі видають наказ про призначення клієнту адвоката, який співпрацює з системою БПД, чи штатного юриста для представництва інтересів в суді.

Головний юрист Роменського бюро правової допомоги на Сумщині Максим Волошин під час консультування у підрозділі пробації

Завдяки взаємодії системи БПД та підрозділу пробації, зокрема, вдалося допомогти Олегу, який перебуває на обліку в Золотоніському районному секторі філії ДУ «Центр пробації» у Черкаській області. Чоловік, якому суд призначив іспитовий строк, сумлінно виконував усі передбачені обов’язки: офіційно працював, згідно з визначеним графіком з’являвся для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації. Та одного дня дізнався, що з його заробітної плати відраховують кошти у зв’язку із примусовим виконанням постанови про адміністративне правопорушення. Згодом з’ясувалося, що штраф у сумі 170 грн призначили за те, що Олег начебто перебував у магазині без захисної маски під час дії карантину.

За словами чоловіка, він ніколи не був у цьому магазині та навіть не знає, де той розташований, а підпис на постанові Олегові не належить.

Довів невинуватість чоловіка та відновив його репутацію адвокат Юрій Побиванець, призначений у Золотоніському місцевому центрі. У результаті суд скасував постанову про адміністративне правопорушення.

Ще один приклад, коли співпраця системи БПД та установи пробації допомогла вирішити правову проблему, – історія Наталії, яка перебувала на обліку в Уманському районному секторі філії ДУ «Центр пробації» в Черкаській області. Завдяки юристці Христинівського бюро правової допомоги жінка змогла отримати паспорт громадянина України, якого до цього часу вона не мала взагалі.

Фахівчиня Христинівського бюро правової допомоги на Черкащині Олена Лещенко разом із засудженою, якій допомогла отримати паспорт, та працівницею підрозділу пробації

Правопросвітництво як важливий чинник для запобігання повторним правопорушенням

Підвищення правової обізнаності осіб, які перебувають на обліку в установах пробації, допомагає запобігти випадкам повторного скоєння злочинів та правопорушень. Саме тому, організовуючи роботу консультпунктів, юристи системи також планують правопросвітницькі заходи на актуальні для підоблікових пробації теми.

«Правопросвітницькі заходи у приміщеннях органів з питань пробації ми проводимо щомісяця, перед початком роботи консультаційного пункту. Теми визначаємо спільно з керівником підрозділу Центру пробації, аналізуючи звернення, які надходять до нашого бюро, а також до працівників пробації. Зазвичай на таких заходах ми говоримо про те, що стосується та є актуальним для жителів сільської місцевості – спадкування, реєстрацію права власності чи оренди, соціальні пільги та гарантії», – розповідає керівниця Великомихайлівського бюро правової допомоги Роздільнянського місцевого центру з надання БВПД на Одещині Ольга Вуколова.

Фахівці Арцизького місцевого центру з надання БВПД Марія Осауленко і Сергій Нофенко під час інформаційного заходу для підоблікових пробації до Дня Державного Прапора України

Тематика правопросвітницьких заходів для осіб, що відбувають умовне покарання, різноманітна – від порядку отримання безоплатної правової допомоги до відповідальності за порушення комендантської години. Формат проведення залежить від ситуації в регіоні: у відносно спокійних областях зустрічі відбуваються офлайн, натомість на територіях, наближених до лінії фронту, спілкування проходить переважно онлайн.

До прикладу, юристка Надвірнянського бюро правової допомоги на Івано-Франківщині Людмила Туєшин нещодавно спілкувалася з підобліковими пробації про порядок вручення повісток в умовах війни; на Харківщині головна юристка Лозівського бюро правової допомоги Анастасія Кушнір під час онлайн-семінару розповідала про відповідальність за правопорушення, скоєні під фізичним та психологічним примусом, а фахівці Богодухівського бюро правової допомоги разом з працівниками філії Центру пробації та дільничними офіцерами поліції долучаються до правопросвітницьких заходів, спрямованих на запобігання вчиненню кримінальних правопорушень неповнолітніми та запобігання повторних злочинів.

Головна юристка Богодухівського місцевого центру з надання БВПД Олена Змієвська консультує підоблікового сектору пробації

«Під час спілкування з юристами особи, які перебувають на обліку в установах пробації, дізнаються, які правові наслідки можуть виникнути у разі повторного скоєння кримінальних та адміністративних правопорушень, отримують вичерпні відповіді на питання, що їх цікавлять», – зазначає директорка Хустського місцевого центру з надання БВПД Аліса Богдан.

Треба сказати, що правопросвітницькі заходи юристи системи безоплатної правової допомоги організовують не лише для підоблікових пробації, але й для трудових колективів підрозділів пробації, у яких також виникає чимало правових питань. Крім того, представники системи БПД та Центру пробації ініціюють спільні заходи для різних категорій осіб. До прикладу, на Хмельниччині юристка Ізяславського бюро правової допомоги Зоя Гонтарук та фахівці пробації разом відвідують навчальні заклади, де розповідають здобувачам освіти про можливі наслідки вчинення правопорушень.

Ще один формат співпраці в сфері правопросвітництва – участь юристів системи БПД у кінопоказах в межах роботи кіноклубів Docudays, що діють на базі підрозділів Центру пробації. Такий кіноклуб, зокрема, діє на Хмельниччині, його започаткував психолог Хмельницького районного сектору №7 ДУ «Центр пробації» у Хмельницькій області. Тож фахівчині Старокостянтинівського місцевого центру з надання БВПД з 2021 року долучаються до обговорення документальних фільмів на правову тематику як експертки.

Фахівчиня Чернівецького місцевого центру з надання БВПД Юлія Загарія під час роботи консультаційного пункту в підрозділі пробації

Партнерство, яке дає другий шанс підліткам, та інші ініціативи

Пробація є одним із важливих партнерів системи БПД у реалізації пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення», мета якої – допомогти підлітку усвідомити шкоду від свого вчинку, примиритися з потерпілою стороною та уникати вчинення правопорушень в майбутньому. Насамперед йдеться про залучення психологів пробації до роботи з підлітками під час проходження неповнолітніми програми ресоціалізації. Така практика існує в багатьох регіонах.

Так, до прикладу, цього місяця завершила програму ресоціалізації з підлітком, який є підозрюваним у вчиненні кримінального правопорушення, психологиня Шепетівського районного відділу ДУ «Центр пробації» у Хмельницькій області. Неповнолітній побував на пʼяти заняттях з психологом, переглянув навчальний фільм. Як результат – усвідомив, що скоїв помилку, та має намір змінити своє життя на краще.

Налагоджено процес спільної роботи з підрозділом Центру пробації, зокрема, й на Сумщині. Нещодавно партнери організували комунікативний захід, під час якого обговорювали, як застосовуються в області заходи щодо реалізації пробаційних програм, як складається графік реалізації пробаційної програми, хто оцінює результати та готує висновок про виконання заходів, хто може бути куратором пробаційної програми.

Головний юрист Недригайлівського бюро правової допомоги на Сумщині Вадим Терещенко під час просвітницького заходу в підрозділі пробації

Водночас фахівці системи БПД і підрозділів пробації разом долучаються й до багатьох інших ініціатив – круглих столів, роботи профільних комісій, що функціонують при органах місцевого самоврядування, проведення пробаційних програм тощо.

«Під час спільних заходів обговорюємо можливості для поліпшення профілактичної роботи з засудженими до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, створення умов для їх виправлення та ресоціалізації, запобігання скоєнню ними нових кримінальних правопорушень», – розповідає завідувачка Сокирянського бюро правової допомоги на Буковині Олександра Івасюк.

На Сумщині цікавий досвід роботи Буринського бюро правової допомоги. Він полягає у тристоронній співпраці між бюро правової допомоги, Конотопським районним сектором філії ДУ «Центр пробації» в Сумській області та відділенням соціальної роботи із сім’ями, що перебувають у складній життєвій ситуації, ТЦСО Буринської міської ради. Також подібний досвід  співпраці є у Роменського бюро правової допомоги. Разом із Роменським міськрайонним відділом філії державної установи “Центр пробації” в Сумській області проводяться спільні регулярні засідання на тему профілактики та співробітництва задля запобігання вчиненню неповнолітніми правопорушень, спільні рейди до кризових сімей – заходи, які допомагають зменшити ризики скоєння злочинів неповнолітніми.

У Івано-Франківській області заступниця директора Калуського місцевого центру з надання БВПД Ольга Жиркова є членкинею спостережної комісії виконавчого комітету Калуської міської ради з питань роботи із звільненими з місць позбавлення волі та засудженими до покарань, не пов’язаних із позбавленням волі.

У межах проходження суб’єктами пробації призначених судом індивідуальних пробаційних програм на Черкащині фахівчиня Золотоніського місцевого центру з надання БВПД Тетяна Жалобна долучається до проведення тренінгових занять на такі теми, як «Запобігання вживанню психоактивних речовин», «Подолання агресивної поведінки», «Зміна прокримінального мислення». Мета таких програм – досягнути позитивних змін у поведінці суб’єктів пробації.

Фахівчині Старокостянтинівського місцевого центру з надання БВПД Марина Цісар та Оксана Балясна разом із психологом Хмельницького районного сектору пробації, керівником кіноклубу DocudaysUA Олександром Рябовим