назад

В Одесі пройшла робоча зустріч з представниками прокуратури з питань захисту інтересів дітей

В умовах дії воєнного стану та збройної агресії рф одним із головних пріоритетів роботи системи безоплатної правової допомоги є захист прав осіб, зокрема дітей, які постраждали від воєнних злочинів, а також неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення та спрощення їх доступу до правових послуг та надання якісної правової допомоги.

14 вересня пройшла робоча зустріч за участі Регіонального центру та керівників правоохоронних та спеціально уповноважених органів з питань захисту інтересів дітей з метою визначення шляхів взаємодії щодо проблемних питань захисту неповнолітніх у кримінальних провадженнях.

У заході взяли участь директорка Регіонального центру Світлана Клішина, заступник керівника Одеської обласної прокуратури Юрій Шарнін, начальник відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству Одеської обласної прокуратури Олексій Каширін та прокурор відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству Одеської обласної прокуратури Ія Чернишова.

Під час зустрічі учасники обговорили стан протидії дитячої злочинності, захист прав та інтересів дітей, які стали жертвами воєнних злочинів, ефективність взаємодії правоохоронних та державних органів із зазначених питань, а також формування системи правосуддя, дружнього до дитини.

Прокуратура дуже відповідально ставиться до ініціативи системи БПД про посилення ефективності заходів спрямованих на захист прав дітей у кримінальних провадженнях, зокрема постраждалих від збройної агресії та готова долучитися до розробки алгоритму інформування законних представників дітей у кримінальних провадженнях»,- розповідає Юрій Шарнін.

Зокрема під час зустрічі обговорили на якій стадії кримінального провадження було б доречно інформувати законних представників дитини про можливість отримання безоплатної правової допомоги.

Також учасники заходу визначили коло осіб, які обов’язково повинні бути залучені до розробки алгоритму інформування законних представників дітей у кримінальних провадженнях. Серед них Служба безпеки України, яка на сьогоднішній день контролює розслідування воєнних злочинів, слідче управління ГУНП в Одеській області, оскільки вони визначають законного представника дитини у кримінальному проваджені,  органи дізнання, які залучені до кримінального провадження по кримінальним проступкам,  Державне бюро розслідувань України, тому що вони розслідують частину справ за участю неповнолітніх, а також безпосередньо представники соціальних служб міста та області, оскільки часто саме вони виступають законними представниками дитини у кримінальних провадженнях.

Важливо донести законним представникам дітей, які постраждали від воєнних злочинів, про можливість отримання безоплатної правової допомоги, а також допомагати такій категорії осіб ще на ранніх етапах провадження», – наголосила Світлана Клішина.

За результатами зустрічі було вирішено питання залучення осіб вищезазначених установ. Згідно домовленостям, з представниками цих установ протягом 10 днів буде проведено зустріч на базі Правового клубу «Правокатор», та розроблено механізм обміну інформацією зі всіма суб’єктами які залученні до цього процесу. Також будуть розроблені буклети, з адресами та контактами всіх офісів, куди можуть звернутися законні представники дитини.