назад

Як усиновити дитину дружини від першого шлюбу?

child adoptationДетальніше про це, в рамках проекту «Я маю право!», розповіли фахівці Андрушівського бюро правової допомоги.

Це питання регулюється «Порядком провадження діяльності з усиновлення та здійснення нагляду за дотриманням прав усиновлених дітей» затвердженим Постановою №905 Кабінету Міністрів України 08.10.2008.

Потрібно звернутись з відповідною заявою до Служби у справах дітей (вони створюються при місцевих та районних адміністраціях).

До заяви додаються такі документи:

1) копія паспорта або іншого документа, що посвідчує особу (у двох примірниках);

2) копія свідоцтва про шлюб;

3) висновок про стан здоров’я, складений за спеціальною формою (у вкладці до цього листа);

4) довідка про наявність чи відсутність судимості для кожного заявника, видана територіальним центром з надання сервісних послуг МВС;

5) копія свідоцтва про народження дитини;

6) письмова згода батьків дитини на усиновлення, засвідчена нотаріусом, або згода того з подружжя, дитину якого усиновлює інший з подружжя, та документ, який засвідчує відсутність другого з батьків дитини (копія свідоцтва про смерть або довідка про смерть, видана органом реєстрації актів цивільного стану, копія рішення суду про позбавлення батьківських прав, про визнання недієздатним або безвісно відсутнім, довідка з органу реєстрації актів цивільного стану щодо запису відомостей про батька дитини тощо);

Протягом 10 днів з дня подачі всіх документів вони перевіряються, проводиться бесіда, з’ясовується згода дитини на усиновлення (за можливості), перевіряються умови проживання тощо і в результаті готується відповідний висновок про можливість усиновлення.

Після отримання відповідного висновку (з пакетом поданих Вами документів, що повертаються Вам) Ви подаєте заяву про усиновлення до суду. В цій же заяві можуть бути зазначені клопотання про зміну прізвища дитини.

Кінець процедури усиновлення – отримання позитивного рішення суду про задоволення Вашої заяви про усиновлення дитини.

Більше інформації про проект «Я МАЮ ПРАВО!» – на сайті pravo.minjust.gov.ua та за номером 0 800 213 103(єдиний контакт-центр надання безоплатної правової допомоги).