назад

Як в умовах воєнного стану дотримуються конституційних прав людини на Хмельниччині

У Хмельницькому представники правозахисних та правоохоронних інституцій, установ соціальної сфери, громадських організацій обговорили ситуацію із дотриманням конституційних прав людини в умовах воєнного стану.

Круглий стіл у форматі онлайн організували Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області та Представництво Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Хмельницькій області з нагоди Дня Конституції України.

Про те, як змінилися вектори роботи регіонального центру із запровадженням воєнного стану, розповіла директорка центру Наталія Стьопіна. Вона, зокрема, повідомила про зміни в законодавстві, які вплинули на кваліфікацію кримінальних правопорушень та, відповідно, на міру покарання, а також поінформувала про новий напрямок роботи юристів системи безоплатної правової допомоги – співпрацю з органами прокуратури у справі документування воєнних злочинів російської федерації.

Очільниця регіонального центру наголосила, що в умовах війни, особливо в перші тижні й місяці, коли активно змінювали законодавство, адаптуючи життя в країні до нових реалій, центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги в області оперативно поширювали інформацію про усі новації через ЗМІ та серед партнерів; крім того, фахівці центрів долучилися до роботи єдиного контакт-центру системи БПД, адже через війну кількість звернень саме на єдину телефонну лінію суттєво зросла.

Головні особливості роботи в умовах воєнного стану охарактеризували також представниці місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги: Шепетівського – Юлія Школьнік та Старокостянтинівського – Марина Цісар.

Чи правомірні обмеження прав громадян, які внаслідок запровадження воєнного стану почали діяти в Україні, розповіла фахівчиня Представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Хмельницькій області Оксана Кізаєва. Вона наголосила, що саме Конституція України визначає, які саме права можуть обмежуватися в результаті встановлення правового режиму воєнного стану, а також акцентувала на необхідності обґрунтовувати такі обмеження.

Про участь громадських організацій у захисті прав людини в Україні в теперішніх умовах йшлося у виступі виконавчої директорки громадської організації «Подільська правова ліга» Анастасії Площинської. Вона, зокрема, поділилася досвідом роботи організації після повномасштабного вторгнення.

До розмови долучився й представник Управління дотримання прав людини Національної поліції України Андрій Когунь, який розповів про зміни в діяльності поліції внаслідок повномасштабної війни. За словами поліцейського, у перші тижні війни одним із важливих завдань правоохоронців було знешкодження ворожих ДРГ, пізніше поліція приєдналася до роботи з документування воєнних злочинів агресора.

З-поміж інших спікерів – голова громадської організації «Батьківська ініціатива міста Хмельницького» Ольга Яневич-Федишина, яка говорила про особливості реалізації права на освіту в умовах воєнного стану, а саме – як буде організовано навчальний процес у Хмельницькій територіальній громаді в 2022-2023 навчальному році. Про потреби дитячих будинків сімейного типу, які вимушено перемістилися до Хмельницької області, розповіла координаторка проєкту «Моніторинг потреб та підтримка дітей в умовах війни» за підтримки ЮНІСЕФ Ірина Столярчук. Питання реалізації своїх прав людьми з інвалідністю в умовах війни порушив заступник директора Хмельницького обласного відділення фонду соціального захисту осіб з інвалідністю Анатолій Савчук.