назад
29.06.22

Фахівці київських центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги провели серію правопросвітницьких заходів, приурочених до Дня Конституції України.

Про основний закон країни та права, які він гарантує, цими днями говорили з предстаниками студентської молоді, учнівських колективів та активними киянами, які виявили бажання долучитися до онлайн-заходів.

Зокрема, про права і обов’язки українців, а перш за все про конституційне право на безоплатну правничу допомогу, розповідав директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у місті Києві Михайло Харін під час онлайн-зустрічі, яку організувала Київська молодіжна бібліотекана своїй сторінці у соціальній мережі. Перш за все він зазначив, що саме знання своїх основоположних прав допоможе їх успішно відстоювати, чи навіть не допустити їх порушення. Крім цього, під час заходу обговорили і перспективи приведення українського законодавства до норм ЄС.

Цього ж дня учні початкових класів Ukrainian Global School, спілкуючись з Михайлом Харіним навчалися знаходити баланс між своїми правами і правами інших людей. Також малеча дізналася, що кожна дитина, у разі порушення її прав, може звернутися до центрів надання безоплатної вторинної правової допомоги для отримання правової допомоги, у тому числі шляхом представлення її інтересів у суді.

В свою чергу, Правобережний київський місцевий центр з надання БВПД визначав серед киян кращих знавців Основного закону України та розіграв “Кубок супер-сили Конституції”. В заході взяли участь учні київських шкіл, люди старшого віку – студенти Університету третього віку та громадські активісти.

Всі, хто змагався у вікторині, продемонстрували свої ґрунтовні знання Конституції України, доводячи свою першість, а перемогу у правничому турнірі, з незначним відривом балів, здобув президент ліцею №144, голова медіа-відділу районної ради старшокласників «Лідер» Солом‘янського району столиці Андрій Росохацький.

З нагоди державного свята директор Лівобережний київський місцевий центр з надання БВПД Леся Бурчак зустрілася зі студентами юридичної клініки Київського політехнічного інституту ім. Ігоря Сікорського. До спілкування з майбутніми юристами, на запрошення керівництва центру, долучився і фахівець в галузі конституційного права, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук, начальник науково-дослідницького відділу ДНДІ МВС України Юрій Ірха, який розповів студентам про повноваження Конституційного суду, конституційні норми , які закріплюють політичний курс України, а також проблеми реалізації норм прямої дії на практиці. Крім цього студенти дізналися про систему безоплатної правової допомоги та проекти, які вона реалізовує.