назад

Як відзначала система БПД Сумщини День молоді

Міжнародний день молоді цього року відзначається 12 серпня*. Цей день вважається святом творчості, енергії, пізнання та реалізації найсміливіших задумів. Система БПД Сумщини долучилась до його святкування у різних куточках області. Про те, як саме в цей день привертали увага до актуальних проблем молодих людей і піде далі мова.

«Молодість – це не просто певний період у житті людини, а ще й особливий стан душі. Міжнародний день молоді має на меті нагадати про роль молодих людей у соціальній структурі українського суспільства, а також у вирішенні різних повсякденних завдань», – наголошує директорка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко.

Про поліпшення якості життя та розширення кола можливостей молоді говорили під час зустрічі із юристів безоплатної правової допомоги та активу молоді Охтирської громади. Зокрема, йдеться, про кроки у межах меморандуму про взаємодію Охтирського МЦ з надання БВПД спільно з громадською організацією «Охтирський молодіжний центр».

Фахівці провели інформаційно-комунікативну зустріч, на якій порушувалися питання щодо розвитку рішень і висвітлення проблем молоді, захисту їх прав і свобод у міжнародному аспекті та на державному рівні. Порушувалися питання:

  • щодо працевлаштування під час воєнного стану,
  • пошкодженого/втраченого майна під час військової агресії,
  • соціальні гарантії для ВПО.

Членів громадської організації поінформовано про доступ до безоплатної правової допомоги, що гарантується державою та інституту медіації.

Також роз’яснено порядок надання юриста/адвоката за рахунок держави (надання вторинної правової допомоги). Члени громадської організації отримали змогу проконсультуватися із правових питань.

Традиційно щороку молодь вітають з її днем. До свята часто влаштовують різноманітні концерти, фестивалі, квести та спортивні заходи. Також у День молоді можуть влаштовуватися різні флешмоби, в яких беруть  участь усі бажаючі. Працівники Конотопського бюро правової допомоги, приєдналися до  заходу, що відбувся у клубі “ЦДЮТ – ТЕРИТОРІЯ Творчості”. Цікава розважальна програма “А ти готовий”, де молодь брала участь у конкурсах та заряджались позитивом.

Юристка Конотопського бюро правової допомоги Конотопського місцевого центру з надання БВПД Яніна Козіна розповіла дітям про їх права, а саме право на належне виховання, на захист свого здоров’я, на здобуття освіти, на життя та інше. Також, діткам правниця вручила паспорти прав дитини від безоплатної правової допомоги, який підтверджує, що права дитини захищені міжнародними договорами та чинним законодавством України.

У рамках відзначення Міжнародного дня молоді на базі ДПТНЗ «Шосткинське вище професійне училище» відбулися урочисті заходу. До заходу залучилася й фахівчиня Шоосткинського місцевого центру Юлія Зацаринна та волонтерка системи безоплатної правової допомоги Світлана Тихоненкова, які проінформували студентів про права молоді в Україні та поширили інформаційні матеріали з правової тематики. Також представники місцевого центру долучилися до благодійного концерту та ярмарку, спрямованих на підтримку Збройних сил України.

Не залишились осторонь при відзначенні свята Сумський місцевий центр з надання БВПД. Захід, присвячений Дню молоді, для працівників і відвідувачів Будівельного коледжу провела юристка центру Юлія Іваненко. Зокрема, фахівчиня розповіла про можливості молоді отримати безоплатну правову допомогу дистанційно за допомогою власних гаджетів. Юлія Іваненко роз’яснила про користування додатком БПД та іншими сервісами БПД.

 

Довідково:* відзначається 12 серпня, у відповідності з Указом Президента України України від 28 липня 2021 року №-333/2021 «Про День молоді». До 2022 року свято завжди відзначалося щорічно в останню неділю червня відповідно до Указу Президента України від 22 червня 1994 року N 323/94 «Про День молоді».