назад
04.07.23

Як ВПО отримати правову допомогу — дізнайтеся з інформаційної сторінки системи БПД

У системі безоплатної правової допомоги створили інформаційну сторінку «Безоплатна правова допомога без барʼєрів». На вебсторінці розміщена інформація про те, як різні категорії людей, зокрема внутрішньо переміщені особи, можуть отримати безоплатну правничу допомогу.

Українське законодавство гарантує внутрішньо переміщеним особам усі види правової допомоги від системи БПД: юридичні консультації, розʼяснення законодавства, допомогу в складенні непроцесуальних та процесуальних документів, представництво інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами.

До прикладу, переселенці можуть звернутися до юристів системи БПД для оскарження дій чи бездіяльності органів влади, встановлення юридичних фактів (смерті чи народження на тимчасово окупованій території), відновлення документів, а також по допомогу в оформленні соціальних виплат та пільг, вирішення сімейних або інших питань.

В умовах повномасштабного вторгнення кількість внутрішньо переміщених осіб, які звертаються до юристів системи БПД, суттєво зросла. Розширилося й коло правових питань, розвʼязувати які доводиться переселенцям. У більшості випадків достатньо проконсультувати цих людей, роз’яснити потрібні норми законодавства або ж скласти непроцесуальні документи – заяви, звернення. Та коли йдеться, зокрема, про стягнення аліментів, встановлення фактів, що мають юридичне значення, розірвання шлюбу, отримання компенсації сім’ям загиблих військовослужбовців, потрібна вже вторинна правова допомога. Так, від початку 2022 року й дотепер центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги видали понад девʼять тисяч наказів про надання вторинної правової допомоги ВПО.

Дізнатися про свої права, можливості скористатися ними та законні способи їх захистити переселенці можуть на інформаційній сторінці «Безоплатна правова допомога без барʼєрів». На вебсторінці можна також вибрати зручний спосіб звʼязку з юристами й одразу звернутися по допомогу.

Запрошуємо ознайомитися з інфрмаційною сторінкою за посиланням: https://bezbariernist.legalaid.gov.ua 

Посадкова сторінка створена у межах кампанії про безбар’єрність правової допомоги.  Усунення перешкод у доступі до безоплатної правової допомоги є одним з пріоритетних напрямів роботи системи БПД.

Технічна допомога цільової сторінки була надана за підтримки американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).