назад

Як виявити та запобігти насиллю в сім’ї розповідаємо освітянам Котелевщини

У виявленні фактів домашнього насильства має значення спостережливість педагогічних працівників закладу освіти, їх уважне ставлення до учасників освітнього процесу і здатність вчасно помітити симптоми неблагополуччя в поведінці та настрої дітей.  Тому, задля підвищення правової поінформованості освітян про поняття домашнього насильства, його різновиди,  алгоритм дій у разі  його виявлення, відповідальність за його вчинення, органи та установи,  які надають підтримку особам, що постраждали від домашнього насильства, фахівці системи безоплатної правової допомоги Полтавщини постійно проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу з педагогічними працівниками  задля підвищення правової обізнаності з питань домашнього насильства.

Днями фахівець правової допомоги Котелевщини Микола Убийсобака спільно з соціальним педагогом Тамілою Тертишною та завідувачкою Денного центру соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі Нелею Батулою, провели семінар на тему: «НЕ МОВЧИ. Насильству немає виправдання!» для колективу Котелевського опорного закладу загальної середньої освіти № 4 І-ІІІ ступенів Котелевської селищної ради

Насилля в сім׳ї є проблемою сьогодення, яке проявляється не тільки у фізичній, але й економічній, психологічній та сексуальній формі. Здебільшого потерпілими від домашнього насильства є жінки та діти, в поодиноких випадках потерпілими є чоловіки. Не всі особи, які страждають від домашнього насильства готові говорити про дану проблему. На це є різні причини: страх перед кривдником, невпевненість в собі, не бажання щось міняти, бо по-новому жити це все спочатку починати. Часто постраждалі не можуть самі наважитися щоб розірвати коло насильства. Їм потрібний інформаційний та консультативний супровід, підтримка та захист.

Під час заходу Неля Батула розповіла присутнім про види домашнього насильства, гендерно-обумовлене насилля, ознайомила присутніх з алгоритмом взаємодії всіх суб’єктів протидії домашньому насильству в громаді та наголосила чому так важливо реагувати на випадки домашнього насильства.

Соціальний педагог закладу Таміла Тертишна, наголосила на тому, що у виявленні фактів домашнього насильства має значення спостережливість педагогічних працівників закладу освіти, їх уважне ставлення до учасників освітнього процесу і здатність вчасно помітити симптоми неблагополуччя в поведінці  дітей, а також познайомила з основними індикаторами фізичного, психологічного, сексуального, економічного насильства  щодо дитини.

Фахівець бюро розповів присутнім, що постраждалі або свідки домашнього насильства, щодо своїх близьких, рідних, знайомих, за захистом прав можуть звертатися до бюро правової допомоги чи суду.

«Також постраждалі від домашнього насильства або насильства за ознакою статі,  мають право на безоплатну вторинну правову допомогу яка включає в себе здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами» – додав юрист бюро правової допомоги.

Протидія домашньому насильству справа непроста, однак під силу кожному, якщо не мовчати. Треба говорити, повідомляти, інформувати, допомагати і просто не бути байдужими…