назад

В Одесі відбувся круглий стіл щодо захисту прав дітей в умовах воєнного стану

Директорка Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області Світлана Клішина відвідала відкриття Консультаційного центру Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Після відкриття був проведений круглий стіл з партнерами, на якому обговорили питання захисту прав дітей в умовах воєнного стану та можливості співпраці з Консультаційним центром Уповноваженого у м. Одеса.

Внаслідок військової агресії рф проти України велика кількість українських дітей і сімей з дітьми потрапили та продовжують потрапляти в обставини, які загрожують їхньому життю та здоров’ю – дітей розлучають зі своїми сім’ями, депортують, вони зникають безвісти, проти них здійснюються воєнні злочини.

Тому захист прав дітей – один з пріоритетів у нашій державі. Забезпечення належного рівня безпеки та захищеності дітей, їх всебічного розвитку наразі є важливим завданням для всіх, зокрема державних органів та установ, органів місцевого самоврядування, а також громадських організацій і благодійних фондів.

У Консультаційному центрі Уповноваженого жителі Одещини зможуть отримати роз’яснення, зокрема, щодо шляхів повернення дитини або сімей із дітьми з тимчасово окупованих територій; офлайн та онлайн-консультації щодо отримання свідоцтва про народження дитини в умовах воєнного стану або його легалізацію, якщо документ отриманий на непідконтрольній території; встановлення контактів з дитиною, яку вивіз один із батьків за кордон; заповнення форми розшуку дитини або заявки на отримання допомоги дітям, які зазнали поранень і травмувань внаслідок війни, та інших питань, пов’язаних з порушеннями прав людини», – розповіла для регіональних ЗМІ представник Уповноваженого в Одеській області Марія Попова.

За минулий рік до системи БПД Одещини звернулись та отримали правову допомогу 50 дітей. Питання з якими найчастіше зверталися – встановлення факту родинних відносин, надання права на шлюб, представництво інтересів, як потерпілих у кримінальному провадженні, порядок отримання ВПО, позбавлення батьківських прав та призначення опікуна, визнання протиправною відмову ГУ ДМС України в Одеській області у видачі паспорта громадянина України зразка 1994 року.

Наразі, діти мають право на усі послуги від системи безоплатної правової допомоги. Це право гарантується ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Консультації і роз’яснення щодо своїх прав та їх захисту дитина може отримати самостійно. Інші види послуг, як-от здійснення представництва інтересів в судах, інших державних органах тощо, надаються дитині через її законного представника — батьків чи осіб, що їх замінюють»,- наголосила директорка Регіонального центру з надання БВПД в Одеській області Світлана Клішина.

Експертка Ініціативи із захисту прав дитини та розвитку соціальних послуг проєкту Уряду Канади «Супровід урядових реформ в Україні» (SURGe) Олена Нестерець поінформувала про необхідність створення регіональних Консультаційних центрів та подальші кроки щодо підтримки їхньої діяльності в межах проєкту Уряду Канади SURGe.

Наприкінці заходу учасники круглого столу домовилися про співпрацю та налагодження взаємодії щодо розв’язання проблем із дотриманням прав дітей, надання їм необхідної допомоги.

Звернутися до Консультаційного центру Уповноваженого у місті Одесі:

вул. Канатна, 83, офіс 103, м. Одеса, 65012 (пн.- пт. 09:00-16:00.)
тел. 0800-50-17-20, 048-722-05-22, 048-722-07-22, 0668236488

Звернення через державний портал “ДІТИ ВІЙНИ”: https://childrenofwar.gov.ua/

Звернутись по безоплатну правову допомогу:

У разі якщо Ви потребуєте роз’яснень  зверніться до контактного центру системи  безоплатної правової допомоги за номером 0-800-213-103. Контакт-центр працює щодня — пн-пт з 8:00 до 19:00, сб-нд з 9:00 до 18:00 за Київським часом. Для з’єднання з оператором у голосовому меню потрібно натиснути 3.

Контакти бюро правової допомоги, офіційний сайт та інші сервіси доступу до безоплатної правової допомоги https://linktr.ee/legalaid.gov.ua