назад

На Сумщині відбувся правовий урок для вихованців КЗ СОР «Обласний ліцей спортивного профілю «Барса»

Булінг зачіпає всіх, хто в ньому безпосередньо задіяний або просто спостерігає. Крім того, це може негативно позначитися на подальшому житті школярів. Просвітницькі заходи для дітей є одним із механізмів, що допомагає  максимально попередити його випадки. Тому дня правовий урок для учнів КЗ СОР «Обласний ліцей спортивного профілю «Барса»  провів начальник відділу забезпечення роботи контактного центру Регіонального центру з надання безоплатної вторинної  правової допомоги у Сумській області Ігор Шпак.

Формат заходу передбачав не просто лекцію про небезпеку булінгу та особливі заходи в умовах воєнного стану. Спікер запропонував дітям разом з теоретичним уявленням про вищезгадані теми вдало практикувати отримані знання в рамках живого діалогу.

«Булінг є дуже серйозною проблемою, яка може мати важкі наслідки для жертви. Жертви булінгу можуть відчувати страх, тривогу, навіть депресію, що може вплинути на їхні навчальні та спортивні досягнення. Булінг також може призвести до травм та інших фізичних ушкоджень», – коментував юрист.

Майбутні спортсмени в рамках живої дискусії з юристом обговорили питання:

  • Що таке булінг, які його види булінгу? 
  • в чому різниця між конфліктом та булінгом?
  • Які може настати відповідальність за вчинення булінгу та з якого віку.

«Для того, щоб попередити булінг, важливо дотримуватись простих правил поведінки в суспільстві, таких як поважати інших людей, бути толерантними та сприяти створенню дружнього та безпечного середовища для всіх. Запам’ятайте, що кожен з нас має право на повагу та безпеку, тому давайте допоможемо один одному боротись з булінгом та створювати дружній колектив», – акцентував правник.

Окрім цього, під час уроку обговорили окремі особливі заходи в умовах воєнного стану. Зокрема, спікер торкнувся питань комендантської години та відповідальності за порушення заборони перебування у певний період доби на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень.

Дотримання комендантської години є важливим елементом забезпечення безпеки та порядку в умовах війни, тому діти повинні дотримуватись цього правила та розуміти його важливість.

«Дотримання комендантської години є особливо важливим для дітей в умовах воєнного стану. Правильне дотримання комендантської години допоможе запобігти трагічним наслідкам війни, таким як поранення або загибель дітей. Також важливо зрозуміти, що дотримання комендантської години є частиною військової стратегії забезпечення безпеки населення в умовах війни. Це може залежати від здатності дитини до виживання в умовах війни та її здатності діяти відповідально в екстремальних умовах», –  резюмав Ігор Шпак.

Особливо жвава дискусія виникла при інформуванні щодо порядку здійснення перевірки документів, речей та багажу в умовах воєнного стану.