назад

“Єднання заради дії”: пошук шляхів подолання нових викликів стосовно ВПО на Закарпатті

26 січня в Ужгороді відбувся регіональний форум «Єднання заради дії», основна мета якого – пошук шляхів подолання нових викликів стосовно ВПО та визначення перспектив їх рішення в Закарпатській області.
У межах заходу обговорювалися питання комунікації між сторонами, відповідальними за інтеграцію та захист прав внутрішніх перселенців, адвокації Рад ВПО на місцевому рівні, підтримки активістів, подальшої роботи над захистом прав переміщених осіб та ін.
У заході взяли участь представники Закарпатської ОВА, благодійної організації «БФ «Стабілізейшен суппорт сервісес», МО IREX в Україні.
До заходу долучився директор Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області Василь Попадинець. Адже забезпечення доступу до безоплатної правової для вимушено переміщених осіб нині є одним із пріорітетних напрямків діяльності системи БПД в Україні. З 24 лютого 2022 року через вторгнення рф в Україну на центри та бюро правової допомоги на Закарпатті лягло значне навантаження через величезний потік вимушених переселенців із регіонів, де відбувалися чи відбуваються бойові дії, тимчасово окупованих територій. Система БПД негайно відреагувала на нові виклики. Перш за все, створенням нових консультаційних пунктів у місцях компактного проживання переселенців. Наразі на Закарпатті функціонує 53 консультаційних пунктів, з яких 20 у місцях поселення ВПО.  Консолідація зусиль органів державної влади ,  громадських та волонтерських  організацій, структурних підрозділів системи БПД, безумовно, сприятиме вирішенню низки проблемних питань стосовно внутрішніх переселенців на Закарпатті.
Заступник голови ОДА Петро Добромільський презентував регіональний план реагування на забезпечення потреб життєдіяльності ВПО на Закарпатті на 2023 рік. Про переваги та роль ради ВПО як потужного інструменту для інтеграції ВПО та шляхи співпраці з органами місцевого самоврядування та виконавчої влади, організаціями, громадянським суспільством говорила регіональна координаторка БО «БФ Стабілізейшен суппорт сервісес» Анжела Бабкіна. Досвідом роботи з забезпечення дотримання прав внутрішніх переселенців на рівні територіальної гшромади з учасниками форуму поділився голова Ясінянської територіальної громади Андрій Десятинчук.
Учасники форуму також обговорили питання релокації бізнесу, досвіду Закарпаття та перспектив розвитку, працевлаштування ВПО, адаптації дітей внутрішніх переселенців, психологічної підтримки тощо.
Якщо ви потребуєте правову допомогу, звертайтесь до фахівців найближчих центрів та бюро правової допомоги або телефонуйте за єдиним контакт-номером системи БПД 0800213103 (у будні дні 08:00 год. – 19:00 год., у вихідні дні 09:00 год. – 18:00 год.).
Або завітайте до найближчого з наших бюро: https://bit.ly/bpd_buro