назад

Співпраця з міжнародними партнерами з питань захисту прав біженців та внутрішньо переміщених осіб

24 січня відбулася зустріч представників системи безоплатної правової допомоги Чернігівщини з представниками Данської ради у справах біженців. Для обговорення основних напрямів співпраці до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області завітали: Інна Федорова – керівниця групи проекту з правової роботи, Андрій Мосейко – керівник групи проекту з соціально-правового захисту та юрист – Юрій Станкевич.

Сьогодні Данська рада у справах біженців працює в більш ніж 30 країнах світу з програмами гуманітарної допомоги. Міжнародна діяльність організації спрямована на захист біженців і внутрішньо переміщених осіб та сприяння довгостроковим рішенням.

Учасники зустрічі обговорили комплекс питань, пов’язаних із наданням безоплатної правової допомоги вразливим категоріям осіб, зокрема, внутрішньо переміщеним особам, людям, що постраждали від війни, особам, віком до 18 років.

«Діяльність нашої організації у наданні допомоги з правових питань спрямована на допомогу людям у відновленні втрачених документів та житла, консультуванні щодо належних грошових виплат та соціальних допомог, сприянні в оформленні процесуальних документів для звернення до суду тощо» – поінформувала Інна Федорова.

В свою чергу директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Ірина Протченко зауважила, що відповідно до положень Закону України «Про безоплатну правову допомогу», внутрішньо переміщені особи та особи, на яких на яких поширюється дія Закону України “Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту”, є категоріями, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу.

«Представники місцевих центрів Чернігівської області здійснюють періодичні виїзди до населених пунктів, місць проживання внутрішньо переміщених осіб, забезпечуючи роботу мобільних консультативних пунктів з правових питань для даної категорії осіб» – зауважив директор Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Володимир Бобруйко.

Учасники зустрічі домовилися про співпрацю за напрямами правової допомоги для внутрішньо переміщених осіб та осіб, що постраждали він воєнних дій на території України.