назад

У Рівному відбувся семінар присвячений організації взаємодії адвокатів із системою БПД в умовах воєнного стану

Ось незабаром буде пів року як в Україні введено воєнний стан у зв’язку з вторгненням рф. Починаючи з 24 лютого і понині система безоплатної правової допомоги ні на день не припиняла своєї роботи, а юристи та адвокати продовжують працювати над захистом прав та представництвом інтересів громадян. Нині ж на семінару було порушено ряд питань, що є ключовими у взаємодії системи БПД з адвокатським середовищем задля покращення такої співпраці. До заходу долучилися фахівці Регіонального та Рівненського місцевого центрів з надання БВПД, адвокати, які співпрацюють з системою БПД Рівненщини, регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Рівненській області, а також представники ГО «Експертний центр з прав людини».

На початку семінару перед присутніми виступив директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк. У своїй промові він окреслив основні проблеми, що виникають в питанні співпраці з адвокатами, наголосив на змінах у чинному законодавстві, а також розповів про реалізацію на теренах нашої області пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

 

А ось директор Рівненського місцевого центру з надання  БВПД Алла Негрей розповіла про типові помилки, яких припускаються адвокати, при підготовці та здачі актів до Рівненського МЦ та з якими питаннями найчастіше звертаються адвокати до місцевого центру при виконанні доручення та на етапі підготовки актів.

Так само і фахівці Регіонального центру проаналізувавши акти про надання БВПД адвокатами визначили типові помилки, які допускають адвокати під час складання Актів. Світлана Бідюк, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації її надавачів РЦ, детально розповіла про типові помилки, які зустрічаються в актах, і роз’яснила присутнім, як в подальшому уникати подібних зауважень. Також, вона повідомила присутніх про особливості оплати послуг адвокатів в умовах воєнного стану.

В свою чергу, начальник відділу організації надання БВПД Регіонального центру Олександр Кузик у своєму виступі наголосив на важливості ефективної комунікації та зворотного зв’язку, особливо в період воєнного стану.

«З початком повномасштабного вторгнення рф деякі адвокати поїхали закордон, інших мобілізували до лав ЗСУ. При підготовні щомісячного графіку чергування адвокатів, ми намагаємось врахувати усі ці моменти. Разом з тим, хочу наголосити, що   згідно положень Контракту, адвокат зобов’язаний «негайно повідомляти центр про планову тривалу відсутність (відрядження, хвороба, відпустка, тощо)» – ч.4 пп.8 п.5, а також  про «зміну своєї адреси  проживання, зміну місця здійснення адвокатської діяльності, контактних даних (номера телефону, електронної адреси, тощо)» – ч.7 пп.8 п.5.Тому прошу від вас зворотного зв’язку. Достатньо вашого телефонного дзвінка. Це ж стосується будь-яких технічних питань, пов’язаних з графіками чергування»,- зазначив Олександр Кузик.

Про особливості співпраці офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини із адвокатами, які надають безоплатну правову допомогу розповів і регіональний представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Рівненській області Олександр Сєрих.

Загалом семінар  пройшов у форматі живого діалогу та активної комунікації між спікерам та слухачами, де кожен бажаючий міг висловити свої думки з приводу покращення організації співпраці між адвокатами та системою БПД.