назад

З початку повномасштабного вторгнення майже 7,5 тисяч внутрішньо переміщених осіб звернулись до системи БПД Львівщини

З них близько 7 тисячі людей отримали правові консультації від фахівців системи. Серед питань, які найбільше турбують людей є регулювання правовідносин під час війни: отримання статусу біженця; перетин кордону військовозобов’язаними; оформлення та продовження соціальних виплат; відновлення втрачених документів; оформлення документів для вивезення дитини за кордон; трудові відносини та прийняття спадщини.

Понад 400 осіб звернулись до системи БПД Львівщини щоб захистити свої права в судовому порядку. Для цього, їх інтереси у майже 300 випадках захищали адвокати, що співпрацюють з системою, а в більше сотні випадків – працівники бюро правової допомоги.

Аби люди, які тікають від жахіть війни, знали про можливість отримання безоплатної правової допомоги, фахівці системи БПД Львівщини проводили активну правопросвітницьку діяльність. Відтак, працівники провели понад 300 правопросвітницьких заходів, які відвідали більше 6 тисяч осіб. Під час таких заходів внутрішньо переміщені особи мали можливість отримати інформацію про безоплатну правову допомогу, переглянути  кінофільми й обговорити їх й а також отримали роз’яснення статті 40 Кримінального кодексу України про фізичний та психічний примус, в якій зазначається, що якщо особа визнається винною у вчиненні кримінального правопорушення, застосування щодо неї фізичного чи психічного примусу з метою змусити її вчинити це кримінальне правопорушення є обставиною, що пом’якшує відповідальність.