назад

У Чернігові відбувся круглий стіл на тему «Проблемні питання військовослужбовців, їх вирішення у межах компетенції»

З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну військовослужбовці героїчно захищають нашу Батьківщину. В житті звичайної людини повсякчасно виникають проблеми, виникають вони й у військовослужбовців. З метою пошуку оптимальних та діючих шляхів вирішення таких проблем директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Ірина Протченко, директор Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Володимир Бобруйко спільно з представниками громадських організацій «Асоціація правознавців Чернігова» та «МАRТ», Благодійного фонду «Право на захист», працівниками регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області, нотаріусами, адвокатами, які спеціалізуються на вирішенні проблемних питань військовослужбовців, 28 лютого 2023 року провели круглий стіл на тему «Проблемні питання військовослужбовців, їх вирішення у межах компетенції».
В ході зустрічі обговорювали проблемні питання мобілізації, отримання статусу учасника бойових дій особами, які приймали участь у бойових діях з 24 лютого 2022 року, звільнення з військової служби, у тому числі за станом здоров’я, отримання компенсації у зв’язку із загибеллю військовослужбовців.
Представники системи безоплатної правової допомоги розповіли про питання, з якими військовослужбовці звертаються до центрів. Переважна частина звернень стосується порядку проведення ротації військовослужбовців, порядку надання різного виду відпусток, оскарження наказів командування про притягнення до дисциплінарної відповідальності, звільнення з військової служби в умовах воєнного стану.
У підсумку заходу визначили подальші шляхи вирішення проблемних питань та кроки подальшої співпраці.