назад

Захист освітніх прав мешканців окупованих територій

На базі Освітнього Дому прав людини (м. Чернігів) відбувся семінар для представників громадських приймалень Української Гельсінської спілки з прав людини та фахівців системи безоплатної правової допомоги «Проведення навчальних заходів та інформаційно-просвітницьких кампаній в інтересах захисту освітніх прав мешканців окупованих територій». Тематика заходу на часі, адже абітурієнти Донбасу та Криму, їхні батьки, представники приймальних комісій закладів вищої освіти потребують як правового супроводу, так поінформованості щодо освітніх прав мешканців окупованих територій.

Під час дводенного семінару учасники разом з тренерами Валентиною Потаповою (керівницею освітнього напряку УГСПЛ) та Сергієм Мовчаном (юристом громадської приймальні м. Київ) зробили аналіз поточної ситуації щодо захисту освітніх прав мешканців окупованих територій, ознайомилися із загальними принципами навчання дорослих, виявили освітні потреби дорослої аудиторії. Також обговорювали питання нарахування соціальної стипендій студентам-переселенцям, квоти на зарахування до закладів вищої освіти, труднощі, з якими стикаються діти та їхні батьки під час оформлення необхідних документів.

Під час роботи в групах фахівці практикувалися у створенні програми тренінгу/інтерактивного заняття, орієнтуючись на «вразливу» цільову аудиторію. Учасники заходу також відпрацьовували планування інформаційно-просвітницьких кампаній, враховуючи як зовнішні, так і внутрішні ризики, територіальну специфіку, особливості комунікації між мешканцями окупованих територій.

Серед учасників заходу були представники системи безоплатної правової допомоги Сумської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Донецької області.

«Семінар дав можливість ознайомитися з особливостями розроблення освітніх програм, сформувати навички планування інформаційно-просвітницької кампанії в інтересах захисту освітніх прав мешканців окупованих територій. До центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги часто звертаються громадяни, які мають проблеми щодо реалізації своїх освітніх потреб, тож такі навчання дають змогу отримати додаткову інформацію для її подальшого використання під час роботи з нашими клієнтами», – прокоментувала начальниця відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Омельченко.

Довідково: захід відбувся в межах програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Права людини в дії», яка виконується Українською Гельсінською спілкою з прав людини.