назад
24.02.20

Як реагувати на повідомлення про булінг? – юридичний практикум

21 лютого 2020 року в Освітньому хабі м. Києва відбувся юридичний практикум для начальників управлінь освіти міста Києва, представників управлінь освіти, керівників закладів освіти. Це перший захід, що передбачав безпосереднє спілкування з суддями, які розглядають справи про булінг, представниками ювенальної превенції та фахівцями системи безоплатної правової допомоги.

Нещодавно, Міністерством освіти і науки України, затверджено порядок реагування на випадки булінгу та застосування заходів виховного впливу в закладах освіти, що викликає багато дискусійних питань у працівників освітньої галузі.   Саме і під час заходу всі учасники висловлювали свої позиції щодо вказаного документу, але основним та безспірним є те, що булінг необхідно попереджувати та проводити роботу серед здобувачів освіти, вчителів та батьків, щодо недопущення фактів булінгу у школах.

За результатами юридичного практикуму було запропоновано:

– поширити практику таких заходів для керівників закладів освіти за за участі суддів, представників ювенальної превенції;

– більш активно проводити просвітницьку роботу про те, що є психічним, психологічним та фізичним насиллям;

– широко впроваджувати методики медіації та знайомити з ними педагогічних працівників;

– напрацювати зразки документів для оформлення випадків, що містять ознаки булінгу.

Загалом присутні на заході висловили думку, що подібні практичні зустрічі необхідно зробити більш регулярними та залучати до них ширше коло педагогів та батьків.