назад

Про порушення прав – у форматі правового кінозалу

З грудня минулого року Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області в партнерстві з Хмельницькою обласною універсальною науковою бібліотекою (далі – ХОУНБ) ініціює перегляд фільмів на правову тематику з подальшим обговоренням. До кінопоказів, що відбуваються на базі кіноклубу медіапросвіти з прав людини Docudays UA, який діє в бібліотеці, залучаються учні старших класів хмельницьких шкіл, студентська молодь, а також юристи, адвокати та інші партнери. Як свідчить досвід, такий формат заходів допомагає краще зрозуміти суть порушень, визначити їхні причини й наслідки.

Наприкінці минулого тижня, 20 лютого, з нагоди Дня пам’яті героїв Небесної Сотні переглянути фільм режисера Світлани Ліщинської «Євромайдан-SOS. Право на гідність» запросили учнів 9-го та 11-го класів ліцею №17 міста Хмельницького.

«Цей фільм про взаємодопомогу, про те, що мотивує людей ставати волонтерами, це розповідь про те, як розвивалася перша масштабна волонтерська ініціатива України, як під час Революції Гідності люди об’єдналися, щоб захищати права інших людей», – зазначила завідувачка сектору регіональної та правової інформації ХОУНБ Зоя Філіпенко.

Після перегляду фільму своїми враженнями від побаченого ділилися школярі та юристки регіонального центру – заступниця директора Олена Варфоломєєва та начальниця відділу організаційної роботи, юридичного забезпечення та розвитку інфраструктури Ольга Чорна.

Вони, зокрема, пояснили школярам, які права людини було порушено під час подій на Майдані наприкінці 2013 – на початку 2014 року.

«Право на життя, на свободу думки та на свободу мирних зібрань – це ті основоположні права людини, якими хотіла знехтувати тодішня влада, проте зустріла жорсткий супротив народу», – наголосила Ольга Чорна.

Олена Варфоломєєва відзначила важливу роль адвокатів системи безоплатної правової допомоги у ті непрості часи, адже саме вони ставали на захист неправомірно затриманих під час Революції Гідності. Принагідно юристка нагадала школярам про гарантоване державою право на безоплатну правову допомогу.

Новий тиждень також розпочали із кіноперегляду. З нагоди Міжнародного дня підтримки жертв злочинів та Дня кримського спротиву російській окупації разом з ХОУНБ, регіональною представницею Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Хмельницькій області Оксаною Кізаєвою та регіональною координаторкою взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Хмельницькій області Ольгою Осередчук організували кінопоказ в Хмельницькому інституті МАУП.

Студентам-третьокурсникам демонстрували фільм «Боротьба Джамали», в якому йдеться про перемогу співачки в пісенному конкурсі «Євробачення-2016» та історію походження пісні «1944».

«У стрічці журналістка та режисерка Елін Йонссон зобразила теперішнє життя кримських татар і політв’язнів в умовах окупації, змалювала трагічну сімейну історію Джамали та її родини в Україні й Криму», – зауважила Валентина Дощук, представниця ХОУНБ.

Відтак в межах виїзного засідання клубу медіапросвіти з прав людини Docudays UA говорили про численні порушення прав кримськотатарського народу, яких він зазнав від часу анексії Криму Росією.

Юристка регіонального центру Ольга Чорна та представниця омбудсмена Оксана Кізаєва на прикладах з фільму пояснили студентам, як самопроголошена влада нехтує правами кримських татар. Про свої враження від фільму також розповіла викладачка МАУП, доктор філософії в галузі права Алла Авсієвич.