назад

Захист прав дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах

У фокусі роботи системи БПД на Херсонщині завжди були і будуть діти, особливо коли мова йде про самих незахищених з них. Це діти, позбавлені  батьківського піклування, діти-сироти,  діти з інвалідністю. Тому під час правопросвітницьких заходів наші фахівці – треба віддати їм належне – не тільки допомагають вирішити правові питання, але й намагаються наповнити кожну таку зустріч душевною теплотою, турботою та дружньою зичливістю.

Упродовж листопада тематичні уроки, виховні години та пізнавальні екскурсії пройшли в Нововоронцовці, Олешках, Каховці. До того ж наші працівники є активними членами комісій з питань захисту прав дитини та опікунських рад.
Так, для вихованців прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу фахівець Нововоронцовського бюро правової допомоги (Бериславський місцевий центр) Максим Галушко спільно з працівниками районного центру соціальних служб для сім´ї, дітей та молоді організували екскурсію до Нововоронцовського відділу поліції.

Екскурсія почалась із демонстрації працівниками поліції службового автомобіля та відвідування чергової частини.
Далі начальник сектору превенції розповів юним гостям про особливості роботи слідчих, продемонстрував автомат, бронежилет, шлем та інші спеціальні засоби, які поліція використовує у своїй роботі.

Після екскурсії Максим Галушко провів профілактичну бесіду для дітей, під час якої ознайомив з правилами поведінки у громадських місцях.

Окрему увагу спікер приділив таким питанням, як неприпустимість скоєння правопорушень та вживання алкогольних напоїв, паління цигарок та відвідування неповнолітніми розважальних закладів у нічний час без супроводу дорослих, роз’яснивши, яка саме відповідальність наступає за порушення норм законодавства.
По завершенню уроку діти дійшли висновку, що потрібно дотримуватися вимог закону та не допускати скоєння правопорушень.

Для вихованців Олешківського дитячого будинку-інтернату головна  спеціалістка Олешківського бюро правової допомоги (Херсонський місцевий центр) Тетяна Бабаскіна провела інформаційно-просвітницький захід.

Діти дізнались про систему безоплатної правової допомоги, її функції, завдання, пріоритети, а також про роботу Олешківського бюро правової допомоги.

У доступній формі Тетяна Бабаскіна пояснила вихованцям закладу про права дітей та подарували на згадку ілюстровані пам’ятки та розмальовки.

Про кібербулінг та правила поводження в мережі Інтернет дізналися вихованці дитячого будинку «Радість» під час зустрічі з головним спеціалістом відділу правопросвітництва та надання БПД Каховського місцевого центру Володимиром Щербаковим.

Інтернет-технології стали природною складовою життя дітей і молоді. Комп’ютер є не тільки розвагою, але й засобом спілкування, самовираження та розвитку особистості», – зазначив спікер та звернув увагу на можливі ризики в мережі.

Проводячи зустрічі з дітьми, їх вихователями або прийомними батьками, працівники системи БПД пояснюють, що відповідно до частини другої статті 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, безпритульні діти, діти, які можуть стати або стали жертвами насильства в сім’ї, мають право на всі види правових послуг, передбачені Законом. Це захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами та складення документів процесуального характеру.
Крім можливості отримання безоплатної правової допомоги в місцевих центрах і бюро, учасники заходів дізнались і про змогу вирішити правові питання через мережу мобільних та дистанційних пунктів консультування, а також за допомогою довідково-інформаційної платформи правових консультацій «WikiLegalAid».

Слід додати, що без наших фахівців не проходить жодне засідання комісій з питань захисту прав дитини при райдержадміністраціях або опікунської ради при виконавчих комітетах.

Ефективно працюють в цьому напрямку в.о. директора Голопристанського місцевого центру Ірина Кеба, заступник директора Каховського місцевого центру Руслан Поляков, начальниці Генічеського і Верхньорогачицького бюро Валентина Волвенко та Людмила Яценко, заступниця начальника Великолепетиського бюро Юлія Кривов’яз, фахівчиня Новотроїцького бюро Світлана Садовська та інші.

За результатами засідань відповідних комісій приймаються виважені рішення, що захищають права та інтереси дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Водночас ведеться правороз’яснювальна робота і серед громадян, позбавлених батьківських прав, з метою захисту прав дітей, належного утримання та розвитку.

Так, днями фахівчиня Скадовського бюро правової допомоги Тетяна Мосіна провела тематичну  зустріч на тему: «Обов’язки та відповідальність батьків, позбавлених батьківських прав по відношенню до своїх дітей та наслідки не виконання таких обов’язків».
Фахівчиня бюро детально пояснила всі аспекти даної тематики, відповіла на запитання і додатково розповіла про систему безоплатної правової допомоги та послуги, які можна отримати.