назад

Захист прав осіб, які постраждали від домашнього насильства – в Кропивницькому відбувся обласний семінар для працівників територіальних громад

Захист прав осіб, які постраждали від домашнього насильства – в Кропивницькому відбувся обласний семінар для фахівців районних військових адміністрацій, міських, селищних, сільських рад, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.
Серед спікерів – представники системи безоплатної правової допомоги, управління Національної поліції області, департаменту соціального захисту населення обласної військової адміністрації, обласного центру соціальних служб та громадської організації «Десяте квітня».
Протягом зустрічі з учасниками говорили про соціально-психологічні причини домашнього насильства, повноваження та порядок взаємодії всіх суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.
Директор департаменту соціального захисту населення обласної військової адміністрації Олександр Догаров зазначив, що кількість випадків домашнього насильства в Кіровоградській області постійно зростає, лише за останнє півріччя зареєстровано понад 5 тисяч звернень від постраждалих, зокрема це пов’язано з тим, що проблема насильства в сім’ях виходить за межі «зачинених дверей».
Про правову допомогу постраждалим від домашнього насильства розповіла директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Кіровоградській та Миколаївській областях Наталія Гнатуша. Як зазначила спікерка, до системи БПД Кіровоградщини за останні чотири роки звернулося 120 осіб постраждалих від домашнього насильства та насильства за ознакою статі, з них 74 за первинною та 46 за безоплатною вторинною правовою допомогою.
«Зважаючи на загальну кількість постраждалих на Кіровоградщині ми розуміємо, що потрібно активізувати роботу щодо інформування громадян про можливості захисту прав в ситуації домашнього насильства. Важливо, щоб люди розуміли алгоритм дій – що робити та куди звертатись за допомогою», – зазначила очільниця системи БПД регіонів.
Начальниця відділу надання безоплатної правової допомоги Кропивницького місцевого центру з надання БВПД Наталія Цуцман поінформувала учасників семінару про спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству, також юристка розповіла про те, які документи надають право на БВПД та куди звертатися у випадку насильства в сім’ ї.
«Особа, яка постраждала від домашнього насильства має право отримати допомогу та захист. Зокрема, законодавством передбачено спеціальні заходи протидії насильству – терміновий заборонний припис та обмежувальний припис. Саме юристи системи БПД здійснюють підготовку процесуальних документів та представляють інтереси клієнта в суді», – зазначила юристка.
Варто знати, що особи, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статті, мають право на безоплатну правову допомогу.
Контакти центрів: www.legalaid.gov.ua/ua/local-centres
Отримати безоплатну правову допомогу можна дистанційно:
зателефонувати за безкоштовним номером системи БПД 0 800 213 103
у кабінеті клієнта на сайті системи БПД https://cabinet.legalaid.gov.ua/
потерпілі від домашнього насильства та свідки можуть отримати онлайн-консультацію юристів щодо захисту своїх прав, написавши у Телеграм-чат «Правова допомога протидії насильству» https://t.me/Non_Violence_Bot
скористатися мобільним застосунком «Безоплатна правова допомога», завантаживши його через Google Play чи App Store за посиланням https://bit.ly/3hwwgqR, або завантажити мобільний застосунок «Твоє право» за посиланням https://bit.ly/3iorbkE
у месенджерах Телеграм https://legalaid.gov.ua/telegram.html
правові консультації також можна переглянути на довідково-інформаційній платформі WikiLegalAid http://wiki.legalaid.gov.ua.