назад

Запобігання дискримінації та злочинам на ґрунті ненависті в Херсонському регіоні

1Зміцненню діалогу між громадянським суспільством, органами місцевого самоврядування та Національною поліцією щодо запобігання дискримінації та злочинам на ґрунті ненависті в Херсонському регіоні був присвячений круглий стіл, який пройшов у прес-клубі «Новий день» 18 грудня.

У заході взяли участь представники міської ради, управління освіти та соціального захисту населення, співробітники регіонального представництва Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, регіональний представник Управління забезпечення прав людини Національної поліції України, начальник відділу слідчого управління ГУНП в Херсонській області, громадські активісти та журналісти, представники місії ОБСЄ.

Систему БПД Херсонщини та регіональну команду протидії порушенням прав вразливих груп населення представляла директор Регіонального центру Марина Єлисєєва.

Відкриваючи засідання, його організатори – ГО «Асоціація ЛГБТ «ЛІГА» та Правозахисний ЛГБТ Центр «Наш світ» – зазначили, що мета заходу відповідає загальним цілям Національної стратегії у сфері прав людини, затвердженої Указом Президента України № 501/2015 від 25.08.2015 р.

Програма заходу включала наступні питання:

  1. Презентація «Злочини на ґрунті ненависті». Ситуація з правами людини у Херсонському регіоні.
  2. Роль органів місцевого самоврядування та громадянського суспільства в питаннях формування політики недискримінації та соціальної толерантності.
  3. Роль Національної поліції та громадських організацій в ефективному реагуванні, розслідуванні та підтримці жертв злочинів ненависті.
  4. Налагодження мостів та напрацювання спільних ефективних заходів у протидії злочинам ненависті.

Аналізуючи проблеми з реалізацією прав і свобод людини в контексті сексуальної орієнтації, експерт правозахисного ЛГБТ Центру «Наш світ» Олександр Зінченко зазначив, що з початку 2014-го по вересень 2016-го в Україні зафіксовано 391 випадок дискримінації людей за такою ознакою, як сексуальна орієнтація.

2

«Сплеск злочинів на ґрунті ненависті по відношенню до представників ЛГБТ-спільноти стався після Революції гідності, – зауважив Олександр Зінченко. – Якраз тоді істотно посилилися ультраправі націоналістичні організації… Одним із побічних ефектів цього стало насильство по відношенню до представників ЛГБТ-спільноти, до яких націоналісти ставляться різко негативно».

За словами експерта, зі злочинами на ґрунті ненависті до людей нетрадиційної орієнтації стикнулися у 2014 році 109 чоловіків і 14 жінок; наступного року – 142 чоловіка, 9 жінок і один представник «третьої статі»; у 2016 – 104 чоловіка, 10 жінок і два представники «третьої статі». Лідерами за кількістю цих злочинів стали Дніпропетровська область, місто Київ та Харківська область.

У Херсонській області – відносно благополучна ситуація, але є свої проблеми, про що розповіла активістка громадської ЛГБТ-інклюзивної організації «Інша» Наталія Блок.

За її словами, представники правоохоронних органів роблять все для того, щоб напади на представників ЛГБТ-спільноти кваліфікувалися в кримінальних справах як хуліганство, нанесення тілесних ушкоджень, але не як злочини, вчинені на ґрунті ненависті.

3

4

Представник управління освіти запевнила присутніх у відкритості освітян та готовності до діалогу з різними організаціями стосовно проведення просвітницьких заходів, шкільні психологи також проводять різні співбесіди та лекції для учнів.

5

Інші громадські активісти також відзначили, що при подачі заяв про вчинені на ґрунті ненависті злочини, стикалися з відвертими порушеннями працівниками правоохоронних органів етичних норм. На що присутні на заході співробітники поліції визнали, що нерідко підготовка їх колег в плані психологічних і етичних аспектів роботи залишає бажати кращого.

6

Пояснюючи небажання кваліфікувати напади на представників ЛГБТ-спільноти як злочини на ґрунті ненависті, поліцейські відзначили, що через недосконалість українського законодавства щодо відповідальності за злочини на ґрунті ненависті, в процесі розгляду таких справ у судах виникає чимало проблем, тому доводиться кваліфікують злочини інакше.

Наталя Блок звернула увагу на ще одну проблему, коли жертви злочинів, скоєних на ґрунті ненависті, бояться звертатися в правоохоронні органи, аби не допустити витоку своїх персональних даних та іншої інформації, яка може потім ще більше погіршити ситуацію.

Резюмуючи, Олександр Зінченко зазначив, що головною протидією злочинам, скоєним на ґрунті ненависті, повинна бути невідворотність покарання, щоб не породжувати негативну тенденцію, коли безкарність в окремих випадках стає приводом для масштабного цькування представників визначених спільнот.

По завершенні усі присутні отримали буклети Правозахисного ЛГБТ-центру «Наш світ»: «Посібник для поліцейських щодо ЛГБТ», «Обличчя ненависті. Злочини та інциденти на ґрунті гомофобії і трансфобії в Україні у 2014-2016 роках», «Традиційна орієнтація. Міфи та факти щодо ЛГТБ».

7 8
9
10