назад
14.05.13

Завершився круглий стіл, присвячений розвитку національних систем безоплатної правової допомоги (оновлено)

14 -15 травня 2013 року у місті Тбілісі, Республіка Грузія, пройшов дводенний регіональний круглий стіл, присвячений обговоренню проблем та шляхів розвитку систем безоплатної правової допомоги у Грузії, Молдові, Болгарії, Литві та Україні, організований Мережею реформаторів правової допомоги (The Legal Aid Reformers Network (LARN).

Метою зустрічі був обмін практиками та досвідом, сформованими в рамках роботи систем безоплатної правової допомоги у зазначених вище країнах, вироблення спільних стратегій для співпраці на регіональному рівні.

Серед учасників заходу – керівники служб, відповідальних за адміністрування систем правової допомоги, адвокати, представники міжнародних неурядових організацій.

У ході першого дня роботи розглядалися два тематичні блоки питань:

• функціональна та управлінська спроможність національних органів у сфері надання правової допомоги, зокрема, їх функції з моніторингу, організації та планування бюджету, контролю за наданням правової допомоги та витратами на її надання за рахунок держави, а також спроможність таких органів щодо збору інформації та оцінювання ефективності національних систем надання правової допомоги;

• вдосконалення критеріїв доступності надання правової допомоги особам, що її потребують.

У ході другого дня розглянуто питання вдосконалення якості правової допомоги шляхом експертної оцінки та інших механізмів забезпечення якості, включаючи відповідні повноваження органу у сфері надання правової допомоги.

Заключна сесія охоплювала розгляд питань щодо перешкод у забезпеченні ефективності надання правової допомоги та заходів, які необхідно вжити для забезпечення ефективного доступу особи до адвоката з моменту її затримання до її допиту, та низка інших питань.

Участь у заході взяли: від програми “Верховенство права ” Міжнародного фонду “Відродження” – Роман Романов та Василина Яворська, директор та менеджер відповідно; від Української фундації правової допомоги – Микола Сіома та Роман Мартиновський, виконавчий директор та член правління відповідно; від Координаційного центру з надання правової допомоги – Віталій Баєв, заступник директора.

З порядком денним круглого столу можна ознайомитись тут.