назад

Земельні питання у фокусі зору фахівців системи БПД Полтавщини

Наразі в у Україні триває воєнний стан,   проте,  життя продовжується і кожен з нас працює на своєю фронті, працюючи разом задля наближення  нашої спільної перемоги. Фахівці системи продовжують свою роботу на правову фронті  і забезпечують  громадян області якісною правовою допомогою.   І знову на часі земельні питання знову на часі.

Третій  рік поспіль  фахівці системи  безоплатної правової дпомоги Полтавщини  реалізує програму «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство»,  яка має на меті посилення захисту прав громадян у сфері земельних відносин шляхом надання безоплатної первинної і вторинної правової допомоги та покращення правової спроможності громадян.

“Таку допомогу    громадяни можуть отримати завітавши до офісів системи безоплатної правової допомоги, а також відвідавши виїзні консультації у сільській  місцевості, адже  наші  працівники здійснюють постійні виїзні консультування  у сільській місцевості. За  дев’ять місяців  поточного року фахівці системи безоплатної правової допомоги Полтавщини надали   первинну правову допомогу   у вигляді правових консультації  1 547 мешканцям області, вторинну правову допомогу у вигляді складання документів процесуального характеру отримали 64 особи.»– резюмував директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий.

Правопросвітництво в умовах воєнного часу

Як на перший погляд здається, що наразі земельні питання в умовах воєнного часу не на часі, проте є  потреба у громадян  на такі питання.   Задля  про  ведення інформаційно-роз’яснювальної роботи серед мешканців полтавської громади – власників земельних ділянок  фахівці місцевих центрів та бюро правової допомоги  Полтавщини поряд з консультування проводять і правопросвітницькі заходи.

«Під час проведення заходів першочергово ми орієнтуємося на  інформування про права. гарантії громадян у сфері земельного законодавства». Розповідаємо як захищати свої права на практиці. Як уникнути агрорейдерства, інформуємо про те, як система безоплатної правової допомоги відстояти та захистити свої земельні права» – розповідає начальниця відділу комунікації  та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області. Юлія Козаченко.

За її словами за 9 місяців 2022 року фахівці системи БПД Полтавщини провели 227 заходів з питань земельного законодавства.

Вирішуємо земельні питання наших клієнтів

 «У 2017 році я уклав з сільськогосподарським підприємством договір оренди землі, відповідно до якого орендна плата вноситься один раз на рік ,але не пізніше 30 грудня поточного року. Однак, за 2018 та 2019 роки отримував від фермера  орендну плату лише у квітні наступного року,  а за 2021 рік орендної плати   взагалі  не отримав.  Я намагався домовитися з фермером   щодо виплати за оренду  та в подальшому розірвати    ним договір оренди, але орендар відмовився йти на контакт та усувати порушення договору»  – починає свою історію клієнт Кобеляцького бюро правової допомоги пан Василь.

Не зумівши вирішити спір мирним шляхом пан Василь звернувся до Кобеляцького бюро правової допомоги. адже  у  нього виникла необхідність у судовому порядку стягнути з сільськогосподарського підприємства заборгованість з виплати орендної плати та розірвати договір оренди землі внаслідок систематичних порушень умов договору.

«У межах своїх повноважень  ми надали консультацію клієнту  та встановили, що  у пана Василя була наявна інвалідність 2-ї групи,  тому   відноситься до категорії  осіб. що мають право на представлення їх інтересів у суді та складання документів процесуального характеру»  –  говорить Ілону Бобрищеву, яку уповноважили  представляти інтереси клієнта.

За її словами у статті 21 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що орендна плата за землю – це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди.

За положеннями статті 24 Закону України «Про оренду землі» орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.

Частиною першою статті 32 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що на вимогу однієї зі сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов’язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об’єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених ЗК України та іншими законами України.

Водночас у пункті д) частини першої статті 141 ЗК України передбачено таку підставу припинення права користування земельною ділянкою як систематична несплата земельного податку або орендної плати.

Отже, згідно зі статтями 13, 15, 21 Закону України «Про оренду землі» основною метою договору оренди земельної ділянки та одним з визначальних прав орендодавця є своєчасне отримання останнім орендної плати у встановленому розмірі. У разі систематичної несплати орендної плати за користування земельною ділянкою, тобто систематичне порушення договору оренди земельної ділянки може бути підставою для розірвання такого договору.

Сам факт систематичного порушення договору оренди земельної ділянки щодо с»плати орендної плати є підставою для розірвання такого договору, незважаючи на те, чи виплачена в подальшому заборгованість, оскільки згідно зі статті 526 ЦК України зобов’язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог – відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Такий висновок встановлений в Постанові ВС від 14 листопада 2018 року у справі № 484/301/18. Суд зазначив, що оскільки встановлено факт систематичної несплати орендної плати, відповідно до частини першої статті 32 Закону України «Про оренду землі», частини першої статті 141 ЗК України, статті 651 ЦК України та умов договору це є правовою підставою для розірвання договору.» – додає фахівчиня бюро.

Отже, згідно Закону України «Про оренду землі» основною метою договору оренди земельної ділянки та одним з визначальних прав орендодавця є своєчасне отримання останнім орендної плати у встановленому розмірі. У разі систематичної несплати орендної плати за користування земельною ділянкою, тобто систематичне порушення договору оренди земельної ділянки може бути підставою для розірвання такого договору. Відповідно до частини другої статті 651 ЦК України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених законом або договором.

Керуючись нормами чинного законодавства працівниця бюро, узгодивши правову позицію з клієнтом, було проведено дії щодо збору доказової бази. На основі наданих клієнтом відповідей  складено проект позовної заяви про стягнення орендної плати, пені та розірвання договору оренди землю.

Враховуючи обставини справи та дослідивши додані до заяви докази, суд дійшов висновку про наявність достатніх підстав для задоволення позовних вимог.