назад

Жителів Пищиківського старостинського округу Київщини поінформували про систему БПД

4 січня жителів Пищиківського старостинського округу №3 Фурсівської сільської територіальної громади, що на Київщині, поінформували про систему БПД.

Фахівчиня Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Київській області Ольга Апанович розповіла про діяльність системи, основні напрямки роботи, результати та досягнення системи за роки існування в Україні.

 ” Допомога людям, які опинились в скрутних життєвих обставинах, є найголовнішим пріорітетом системи безоплатної вторинної правової допомоги. За часи існування системи в Україні тисячі людей отримали кваліфіковану юридичну допомогу та знайшли вихід вирішення проблемного питання, яке турбувало їх протягом довго часу.  Головне, що потрібно зробити таким людям, – звернутися до найближчого бюро системи БПД за допомогою ” –  наголосила заступниця начальника відділу комунікацій та правопросвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Київській області Ольга Апанович.

Також під час проведення заходу обговорили проблемні питання з якими щодня стикаються внутрішньопереміщені особи. На сьогодні на території Пищиківського старостинського округу проживають 28 осіб, які були змушені покинути свої домівки, внаслідок агресії Російської Федерації.

Окрім цього, фахівчиня Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Київській області Ольга Апанович  розповіла присутнім про статтю 40 Кримінального кодексу України.

Нагадуємо, що ст. 40 Кримінального кодексу України  тлумачить, що  не є кримінальним правопорушенням дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, вчинена під безпосереднім впливом фізичного примусу, внаслідок якого особа не могла керувати своїми вчинками.

Однак, при застуванні вищевказаної норми законодавства необхідна сукупність відповідних факторів таких як:

  • заподіяння особі болю, нанесення фізичних травм або позбавлення волі з метою примусити її вчинити злочин;
  • відсутність в особи реальної можливості самостійно себе захистити або уникнути страждань.

Також, по завершенню заходу були обговорені зі старостою Пищиківського старостинського округу №3 Фурсівської сільської територіальної громади Тетяною Кузьомко  напрямки спільної роботи у сфері правової допомоги громадянам, які опинились в тяжких життєвих обставинах.

Таким чином, усім присутнім роз’яснено, що кожна людина, яка потребує правової допомоги, має право звернутися до найближчого бюро правової допомоги. Наприкінці заходу людям було роздано інформаційні тематичні буклети із зазначенням контактів системи БПД.