назад

Сучасні технології в документуванні злочинів: як застосовувати вивчали юристи системи БПД Кіровоградщини та Миколаївщини

Кожен злочин має бути покараний – це аксіома, однак щоб це зробити винуватість має бути доведена в суді, що, своєю чергою, вимагає чіткого документування протиправних дій. Одна з можливостей це використання програми «eyeWitness to Atrocities», яка була розроблена Міжнародною асоціацією юристів саме для документування злочинів. Про особливості її застосування, зокрема під час документування воєнних злочинів в Україні, йшлося під час зустрічі представників Асоціації правників України й Міжнародної асоціації юристів з працівниками системи БПД Миколаївської та Кіровоградської областей.

 

«Сьогодні кожен з нас є свідком злочинів, які вчиняються в нашій країні. Надзвичайно важливо документувати докази цих злочинів, що дозволить притягнути винних осіб до відповідальності в межах судових проваджень на національному і міжнародному рівнях», – відзначила директорка Регіонального центру з надання БВВПД у Кіровоградській та Миколаївській областях Наталія Гнатуша.

Протягом заходу голова відділення АПУ в Миколаївській області Дмитро Куліченко та член ради відділення АПУ в Запорізькій області Дмитро Гладкий презентували можливості програми, як нею користуватися та як убезпечити дані від несанкціонованого доступу.

Зауважуючи на перевагах застосування програми, варто відзначити, вона в автоматичному режимі збирає метадані, які підтверджують автентичність фото/відео/аудіо записів, при цьому інформація, завантажена в програму, захищена від подальшого редагування. Дані автоматично передаються і зберігаються на Cloud з посиленим режимом захисту, що особливо важливо в сучасних реаліях.

Міжнародною практикою застосування програми поділилася директорка eyeWitness Венді Бетс. Так, спікерка зауважила, що програма використовувалась під час розгляду судом історичних справ у Демократичній Республіці Конго, розслідування порушень прав людини на Близькому Сході та для збирання доказів злочинів на території Донецької та Луганської областей.

 

Запис вебінару можна переглянути за посиланням https://bit.ly/3icCwtJ

Презентація з покроковою інструкцією застосування програми https://www.eyewitness-to-atroci.legatus.com.ua/