назад

Зупинимо булінг разом!

buling mosk 2До Всесвітнього дня дитини, який відзначається 20 листопада, в освітніх закладах Балтщини проводився цикл право просвітніх заходів на тему “Зупинимо булінг разом”. Заходи ініційовані представниками Балтського бюро правової допомоги за підтримки Балтської районної державної адміністрації, Балтської районної ради та Балтської міської ради.

Перші лекції відбулись 8 листопада у с. Пужайкове в НВК “Пужайківська ЗОШ І-ІІІ ст.-ДНЗ” та в с.Піщана у НВК “Піщанська ЗОШ І-ІІІ ст.- ЗДО”, які провів головний спеціаліст Балтського бюро правової допомоги Руслан Москаленко. Загалом на заходах в обох школах були присутні близько 200 учнів та близько 20 вчителів. Під час лекцій Руслан Москаленко розповів про поняття “булінг” та на життєвих прикладах навів приклади форм булінгу (фізичний, економічний, психологічний, сексуальний, кібербулінг )

Працівник бюро надав учням поради, як справитися з булінгом та обговорив правила уникнення всіх видів насильства. Учні переглянули та обговорили з лектором ряд відеороликів: “Пам’ятай, що тільки так ти здолаєш задирак”, “Булінг, шкільна травля”,”Те, що потрібно пояснювати нашим дітям”, “Зупиніть булінг”.

Руслан Москаленко повідомив учням та педагогам про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, який передбачає штрафи за приховування випадків булінгу педагогічними працівниками та керівниками навчальних закладів у розмірі від 20 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян , а це від 340 до 3400 гривень.

Також лектор повідомив школярів про кримінальну відповідальність, яка може настати в результаті нанесення різного ступеню тілесних ушкоджень в результаті фізичного булінгу.

buling mosk 2

buling mosk 6

9 листопада Руслан Москаленко провів для учнів Балтського професійно-технічного аграрного училища лекцію на тему: «Стоп булінг!».

Під час лекції разом з учнями обговорили поняття “булінг”, його форми. Учасники заходу наводили приклади булінгу.

Слухачі переглянули ряд відеороликів на тему протидії булінгу та обговорили порядок захисту жертви булінгу.

Руслан Москаленко повідомив студентам про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та розмір штрафів, які планують ввести. Ознайомив з кримінальною відповідальністю неповнолітніх за наслідки, які можуть виникнути в результаті фізичного булінгу. На завершенні заходу, лектор ще раз звернув увагу присутніх на порядок дії осіб, які стали жертвами булінгу та привів алгоритм дій, які допоможуть уникнути булінгу в навчальному закладі.

buling mosk 1

13 листопада  заступник начальника Балтського бюро правової допомоги Ірина Бондар провела для учнів старших класів НВК «Білинська ЗОШ І-ІІІ ст.-ДНЗ»   лекцію на тему «Зупинимо булінг разом!». Під час лекції старшокласники переглянули презентацію та ряд відеозроликів на тему протидії булінгу.

Юрист повідомила учням значення слова «булінг», ознайомила з його формами (фізичний, психологічний, економічний, сексуальний, кібербулінг), навела приклади із життя.

Лектор пояснила дітям як правильно реагувати на булінг, яка відповідальність чекає агресора та куди звернутись за допомогою, якщо уникнути булінгу не вдалось.

buling mosk 4

15 листопада для учнів старших класів НВК “Балтська ЗОШ І-ІІІ ст. №2-гімназія” Руслан Москаленко провів лекцію на тему «Зупинимо булінг разом!».

Під час лекції працівник бюро розповів про булінг та його форми. Переглянувши ряд відеороликів на тему протидії булінгу разом зі старшокласниками обгооврили як правильно реагувати на булінг та куди звернутись за допомогою, якщо уникнути булінгу не вдалось.

buling mosk 3

16 листопада Руслан Москаленко провів для учнів Новопільської ЗОШ І-ІІ ст. та НВК “Чернеченська ЗОШ І-ІІІ ступенів – ДНЗ” в селах Новопіль та Чернече лекції на тему “Зупинимо булінг разом!”. Загалом на лекціях в обох школах були присутні близько 90 учнів та   10 вчителів.

Під час лекції Руслан Москаленко надав учням поради як справитися з булінгом та обговорив правила уникнення всіх видів цькування.

Учні переглянули та обговорили з лектором ряд відеороликів: “Пам’ятай, що тільки так ти здолаєш задирак”, “Булінг,шкільна травля”, «Те, що потрібно пояснювати нашим дітям», “Зупиніть булінг”.

Працівник бюро повідомив дітям про настання кримінальної відповідальності за нанесення різного ступеню тілесних ушкоджень при фізичному булінгу, а також працівників шкіл про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та передбачувані штрафи.

Під час проведення лекцій діти наводили приклади, де вони були жертвою або свідком булінгу, на що отримали поради куди потрібно звертатись, якщо уникнути булінгу не вдалось:

  • спочатку необхідно звернутися до класного керівника,
  • в разі його/її неспроможності владнати ситуацію – до завуча або директора школи
  • якщо вчителі та адміністрація не розв’язали проблему, тоді необхідно написати і зареєструвати офіційну заяву до поліції, адже керівництво закладу освіти несе особисту відповідальність за створення безпечного і комфортного середовища для кожної дитини.

На завершення лекцій представники Балтського бюро правової допомоги повідомили школярам, що якщо їм необхідна психологічна допомога, необхідно звертатися на Національну дитячу «гарячу лінію» для дітей та батьків з питань захисту прав дітей за номером 116 111.

Учасники лекцій визнали, що булінг є гострою проблемою сьогодення, яка може бути подолана тільки спільними зусиллями дітей, батьків та педагогів. Учні лекції отримали паспорти прав дитини. 

За безоплатною правовою допомогою можна звернутися до Балтського бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: вул. 30 років Перемоги 24, м. Балта, тел: 04866-2-20-02. 

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103.