назад

Зустріч із представниками правоохоронних органів Чернігівської області щодо налагодження ефективної співпраці у питаннях захисту дітей, потерпілих у кримінальних провадженнях

02 вересня 2022 року  директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Ірина Протченко, заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області Олеся Пирковська, начальник відділу організації надання БВПД Анатолій Леоненко,директор Чернігівського місцевого центру з надання БВПД Володимир Бобруйко, представник Чернігівської обласної прокуратури Ігорь Кондратюк, старший інспектор з УДПЛ НПУ майор поліції Лариса Борисенко та слідчий СУ ГУНП в Чернігівській області Ярослав Черненко провели круглий стіл на тему щодо налагодження ефективної співпраці у питаннях захисту дітей, потерпілих у кримінальних провадженнях.

Під час зустрічі сторони обговорили питання захису дітей, з якого віку дитина може звернутися до БПД та про правову допомога дітям, які постраждали  внаслідок воєнних дій.

Чимало українських дітей нині опинилися у складних і нетипових для свого віку життєвих ситуаціях. Війна позбавила їх відчуття безпеки та домівок, зробила багатьох сиротами чи напівсиротами. Діти, котрі стали потерпілими або свідками злочину, потребують особливої підтримки та допомоги. З огляду на це держава для надання правової допомоги виокремила таку категорію, як діти, які постраждали внаслідок воєнних дій.

Захист прав та інтересів дітей – одним з пріоритетних завдань системи БПД. Згідно зі статтею 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» діти, у тому числі діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту, мають право на всі види правових послуг.

Для дітей діє спрощена процедура подання звернення. Не потрібно збирати різні документи, варто лише пред’явити свідоцтво про народження дитини і паспорт законного представника.  Якщо прізвище дитини та батька або матері не збігаються, то необхідно надати свідоцтво про зміну прізвища.

У віці з 14-ти років дитина має право самостійно звернутися за отриманням безоплатної вторинної правової допомоги .

Для роз’яснення дітям їхніх прав фахівці системи БПД проводять правопросвітницькі заходи із залученням представників партнерських організацій. Зазвичай тематика таких заходів така:

запобігання та протидія булінгу в навчальних закладах;

профілактика злочинності;

відновне правосуддя для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення;

запобігання та протидія домашньому насильству.

Також, діти можуть не лише проконсультуватися безпосередньо в центрі БПД, завітавши до нього з батьками (опікунами, піклувальниками), а й самостійно зателефонувати на гарячу лінію системи БПД за номером 0 800 213 103 або звернутися до юристів по правову консультацію через соціальні мережі та мобільні застосунки.

Через збройну агресію росії проти України захист прав дітей – один з пріоритетів у нашій державі. Забезпечення належного рівня безпеки та захищеності дітей, їх всебічного розвитку наразі є важливим завданням для всіх.