назад

Звернення № 18 / Сімейне законодавство/ Нарахування та стягнення аліментів

Звернення № 18 

від Наталії / 22.05.2016 

Питання:

Добрий день! Рішення суду про стягнення аліментів (у твердій грошовій сумі) вступило в закону силу, коли дитині було вже 19 років. Я порахувала суму заборгованості та подала позов про стягнення заборгованості по аліментам, але суддя зазначив, що суму заборгованості має за законом нараховувати тільки держвиконавець. У зв`язку з цим мені було відмовлено.
Я в реєстрі судових рішень подібного не знайшла. Прошу Вас дати мені роз`яснення.

 

Відповідь: 

Розглянувши Ваше звернення стосовно нарахування та стягнення аліментів повідомляємо: 

З урахуванням положень статті 196 Сімейного кодексу України, пеня нараховується на суму заборгованості за той місяць, в якому не проводилось стягнення аліментів. 

Як правило розмір заборгованості (пені) прораховує державний виконавець, однак це у разі якщо було відкрите виконавче провадження на підставі виконавчого листа по стягненню аліментів. Але законодавчо ніде не передбачена заборона самостійно проводити розрахунок заборгованості (пені) по сплаті по аліментам, однак при цьому у позивача виникнуть певні труднощі щодо надання Суду відповідних доказів (докази ухилення боржником від сплати аліментів, докази сплати аліментів не в повному розмірі, докази про відсутність стягування в примусовому порядку,  тощо). Тому для зручності подання доказів до суду, рекомендую Вам спочатку звернутись з відповідною заявою до державної виконавчої служби за місцем мешкання боржника та надати виконавчий лист до виконання. А у разі ухилення боржника від сплати заборгованості по аліментам чи наявності прострочки по сплаті, за Вашою заявою державний виконавець виготовить та надаст Вам відповідну довідку про періоди та розміри заборгованості, та також і розмір пені за прострочення сплати аліментів. 

У разі Вашого бажання самостійно провести розрахунок заборгованості, то Вам слід детально ознайомитись з правовою позицією Верховного суду України щодо порядку розрахунку заборгованості (пені) за прострочення сплати аліментів, яку було викладеної в постанові Верховного Суду від 25 листопада 2015 року за результатами розгляду цивільної справи № 6-2022цс15.