назад
22.02.23

76% клієнтів системи БПД вважають, що зможуть захистити свої права як землевласника чи землекористувача – опитування

Майже дев’ять з десяти (85%) опитаних землевласників та землекористувачів впевнені у власній спроможності знайти, де отримати хорошу пораду щодо проблеми, пов’язаної з володінням чи користуванням землею. Також 63% респондентів погоджуються, що зуміють захистити свої права як власника чи користувача землі, якщо вони будуть порушені.   

Такі дані другої хвилі моніторингового соціологічного дослідження рівня обізнаності землевласників та землекористувачів щодо окремих аспектів земельного законодавства, що відбулося у листопаді – грудні 2022 року. Дослідження проводилося працівниками системи безоплатної правової допомоги за сприяння Проєкту «Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство».

Мета дослідження – оцінити рівень обізнаності щодо деяких адміністративних аспектів землекористування, виявленні правових питань та потреб в царині земельних відносин, а також запиті на правову інформацію серед українців, які мають у власності чи фактичному користуванні земельну ділянку сільськогосподарського призначення. Додатково вивчались наміри щодо купівлі та продажу землі, а також запит на правопросвіту серед тих громадян, що не володіють і не користуються землею.

Відповіді надали 2 тис. мешканців України, за винятком тимчасово окупованих або небезпечних для проведення опитування територій (Донецька, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Харківська та Херсонська області).

Як показало опитування, впевненість респондентів у власній спроможності знайти де отримати хорошу пораду щодо проблеми, пов’язаної з володінням чи користуванням землею дещо зросла. Торік 85% опитаних землевласників та землекористувачів радше або цілком впевнені у цьому, тоді як у 2021 році ствердно на це питання відповіли 79%. Також 63% (порівняно з 55% у 2021) погоджуються, що зуміють захистити свої права як власника чи користувача землі, якщо вони будуть порушені.

За останні три роки 82% землевласників чи землекористувачів зазнавали проблем чи вирішували питання, пов’язані із володінням чи користуванням землею. Найчастіше ці проблеми були пов’язані з оформленням документів на ділянку або з приватизацією. Серед тих, хто мав проблеми чи питання щодо володіння або користування землею, 65% вирішили їх повністю, 23% — частково, а 11% — не вирішили зовсім.

Для перевірки знань щодо земельного законодавства землевласникам та землекористувачам ставився перелік із 12 запитань стосовно оформлення документів на землю, оренди, продажу земель сільськогосподарського призначення. Середня кількість правильних відповідей — 6 із 12. Найгірше землевласники та землекористувачі були обізнані щодо питань купівлі-продажу землі, оподаткування при спадкуванні та розірвання й продовження договору оренди.

Майже чверть землевласників та землекористувачів мають потребу в інформації щодо певних аспектів земельного законодавства. Питання, що найбільше цікавлять землевласників та землекористувачів, включають купівлю та продаж землі, оформлення документів на земельну ділянку та приватизацію ділянок.

Найзручніші для власників та користувачів землі способи дізнаватися інформацію про земельне законодавство включає інтернет, соціальні мережі та місцеву владу й місцеве самоврядування. Для тих, хто не має землі, але потребує правової інформації, топ-3 найзручніших каналів інформування включав інтернет, соціальні мережі та близьке оточення.