назад

Фахівці БПД побували у Рівненському психоневрологічному інтернаті

Навіть, коли громадяни, з тих чи інших причин, позбавлені особистої свободи або обмежені в ній, вони не позбавленні права на безоплатну правову допомогу. Саме для того, аби забезпечити громадянам можливість реалізації цього права, фахівці безоплатної правової допомоги систематично відвідують місця несвободи. Цього разу, юристи Сарненського місцевого центру з надання БВПД та Сарненського бюро правової допомоги відвідали  Відділення № 2 Комунального закладу “Рівненський психоневрологічний інтернат” Рівненської обласної ради.

Психоневрологічний інтернат -це стаціонарна соціально-медична установа, призначена для постійного проживання громадян з психоневрологічними захворюваннями, які потребують стороннього догляду, побутового та медичного обслуговування.  Інколи, в таких закладах люди проводять все своє життя: з народження – в спеціальних дитячих закладах, де батьки, відмовившись від своїх дітей, залишають їх у зв’язку з вадами психіки. Після повноліття, таких осіб переводять до психоневрологічних інтернатів.

В одному з таких закладів побували директор Сарненського МЦ з надання БВПД Юлія Міхнова та завідувач Сарненського бюро правової допомоги Юлія Болкуневич.

«Ми були вражені відданістю своїй справі персоналу закладу. Адже, окрім постійного забезпечення побутових потреб своїх підопічних, вони, справді, щиро дбають про людей, котрими опікуються. Ми ж, в свою чергу, долучилися до допомоги у вирішенні правових потреб, як працівників закладу, так і підопічних», – розповіла директор Сарненського місцевого центру з надання БВПД Юлія Міхнова.

Юристки зустрілись з персоналом інтернату аби детально розповісти про особливості визнання осіб недієздатними, виплати надбавок за складність й напруженість роботи, тощо. Також, відповіли і на ряд питань, що стосувались трудового права та соціальних послуг.

Не оминули увагою і підопічних закладу. Усі бажаючі отримали правові консультації в індивідуальному порядку з питань, що їх цікавили, серед яких – перерахунок чорнобильських доплат до пенсії у судовому порядку, призначення пільгової пенсії, оформлення довіреностей.

В свою чергу , фахівці Дубровицького та Березнівського бюро правової допомоги Лідія Литвин та Юлієя Пахальчук також провели ряд заходів для людей похилого віку, які перебувають на стаціонарному догляді для постійного та тимчасового проживання, та для осіб, які перебувають на психіатричному лікуванні.

 

Зокрема, Лідія Литвин забезпечила роботу консультаційного пункту доступу до БПД  на базі КУ “Центр надання соціальних послуг” Висоцької сільської ради, під час якого для  підопічних осіб проведено семінар на тему: «Порядок звернення до суду щодо перерахунку пенсії згідно зі ст. 39 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та надано консультації із питань пенсійного права.

А  Юлія Пахальчук провела виїзний прийом осіб похилого віку, які перебувають у відділенні стаціонарного догляду для постійного та тимчасового проживання комунального закладу «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг)» Березнівської міської ради Рівненського району. Особам похилого віку були надані правові консультації з питань спадкового права, а саме щодо оформлення заповіту та з питань соціального захисту.