назад
23.02.23

Створюється Реєстр психологів, які залучатимуться до кримінальних проваджень за участю дітей

Затверджено Порядок пілотного проєкту щодо залучення психологів до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Відповідний Наказ N 493/5/67/32 від 7 лютого 2023 року підписано Міністерством юстиції України, Міністерством внутрішніх справ України та Офісом Генерального прокурора.

Пілотним проєктом передбачено, що відомості про психологів, які можуть залучатися у випадках, передбачених кримінальним процесуальним законодавством України, а також коли участь психолога відповідає найкращим інтересам дитини, містяться у відповідному Реєстрі психологів. Цей реєстр буде формувати та вести Координаційний центр з надання правової допомоги у порядку, встановленому Міністерством юстиції України.

«Реєстр впроваджується, у першу чергу, для того, щоб як найкраще захистити права дитини, врахувати її найкращі інтереси та ефективніше впровадити правосуддя, дружнє до дитини, в Україні. Такий підхід застосовується у більшості країн Європи, і Україна також має відповідати цим стандартам. Підписання Наказу є дуже важливим кроком в цьому напрямі. Залучення психологів до процесуальних дій допоможе дітям уникнути повторного травмування та сприятиме захисту їхніх прав, а органам правопорядку та судам дасть можливість бути максимально ефективними і справедливими в кримінальному провадженні», — зазначив заступник Міністра юстиції, голова Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх Олександр Банчук.

Підготовка до запуску Реєстру психологів почалась заздалегідь. Навесні  минулого року, у зв’язку з наслідками повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну, було вирішено запустити Реєстр у передпілотному форматі, аби долучати психологів до кримінальних проваджень за участі дитини, зокрема і пов’язаних з воєнними злочинами. У межах декількох хвиль онлайн-тренінгів відповідне навчання пройшли кілька сотень психологів, які отримали знання та навички, необхідні для ефективної участі у процесуальних діях за участі дитини.

Вже триває робота над подальшими кроками запуску Реєстру: розпочато створення онлайн-курсу для психологів, які будуть включені до Реєстру психологів; спеціальної онлайн-платформи, де психологи та інші суб’єкти захисту прав дитини зможуть знайти  багато цікавої та корисної інформації; методичних рекомендацій для регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та психологів.

«Наразі пілотний проєкт щодо залучення психологів до кримінальних проваджень за участю малолітніх, неповнолітніх осіб через регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги буде першочергово впроваджуватись у Дніпропетровській, Житомирській, Івано-Франківській, Київській, Львівській, Одеській та Чернігівській областях та у місті Києві», – зазначив в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Довідково. Створення Реєстру психологів — спільна ініціатива Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх, Офісу Генерального прокурора України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України, Міністерства юстиції України, Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги та ГО «Всеукраїнський громадський центр «Волонтер», що підтримана Представництвом Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.