назад

Адресна правова допомога на Сумщині: працюємо за принципами безбар’єрності і клієнторієнтованості

Правова допомога вразливим верствам населення – ключовий напрям роботи системи БПД. Отож, щоб максимально спростити доступ до  правничих послуг людям з інвалідністю та людям похилого віку наші фахівці надають адресну правову допомогу тим клієнтам, які з об’єктивних причин не можуть відвідати центри та бюро правової допомоги.

Понад 50 людей у віддалених куточках Сумщини отримали адресну правову допомогу у минулому році. Таким інструментом доступу до системи БПД користувалися ті, хто не міг самостійно дістатися до наших фахівців. Отож, юристи самі прибували за місцем проживання таких клієнтів та надавали юридичні консультації, а у разі необхідності забезпечували доступ до безоплатної вторинної правової допомоги, – директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Олена Демченко

Перерахунок пенсії, отримання соціальних виплат, проходження повторного медичного огляду особи з інвалідністю в умовах воєнного стану, оформлення статусу особи з  інвалідністю, надбавка на догляд за особами з інвалідністю, стягнення аліментів – неповний перелік питань, з якими найчастіше звертається зазначена категорія осіб до юристів на Сумщині.

Доволі часто люди, які не можуть обходитися без сторонньої допомоги, мешкають у спеціальних закладах – геріатричних пансіонатах, будинках-інтернатах для людей похилого віку тощо. У таких випадках фахівці системи  БПД тримають зв’язок з персоналом цих закладів, щоб мати можливість швидко зреагувати на правові запити їх підопічних.

Зокрема, і нещодавно відбулося виїзне консультування мешканців Кролевецького будинку-інтернату для людей похилого віку та осіб з інвалідністю. Під час якого його підопічні отримали відповіді і роз’яснення на численні правові питання. А директорка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко, в свою чергу, домовилася з очільницею закладу про подальше функціонування консультаційного пункту.

Цього ж місяця юристи системи БПД Сумщини здійснили кілька виїздів для надання адресної правової допомоги. Так, 82 – річна мешканка Липоводолинської громади змогла дізнатися про порядок складення заповіту, а родина внутрішніх переселенців з окупованого регіону дізналася про права опікуна і неповнолітньої дитини. У Конотопському районі адресну допомогу отримала постраждала від домашнього насильства фізичного та психологічного характеру. Жінка не лише отримала правову консультацію, а й написала звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги для встановлення обмежувального припису щодо кривдника в судовому порядку.

Отож, щоб представники найбільш вразливих категорій населення змогли отримати відповіді на свої запитання – система БПД змінюється, стає комфортнішою, зручнішою та доступною для всіх.