назад

Правовий та соціальний захист військовослужбовців. Як він працює? – тема дискусії у Харкові

З якими викликами наразі стикаються військові, особливості отримання додаткового матеріального забезпечення, як виконує свої зобов’язання держава, куди звернутися по допомогу?  Відповіді на ці  та інші питання  під час онлайн-дискусії   в ефірі Харківського  прес – клубу  надавали спікери  –  заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Харківській та Луганській областях, Вікторія Гайворонська, начальник юридичного відділу Східного Регіонального Центру Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, Андрій Поліканов та керівниця адвокатського бюро «Панфілова та Партнери», Дар’я Панфілова.

У той час, коли наші Захисники мужньо боронять нашу державу, наші землі та наші кордони, юристи системи безоплатної правової допомоги захищають права  військовослужбовців, адже наразі вони та їх родини як ніколи  потребують підтримки держави.  Тому наразі одним із пріоритетів системи безоплатної правової допомоги є захист прав військовослужбовців Збройних Сил України.

Заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Харківській та Луганській областях, Вікторія Гайворонська  поінформувала про роботу системи безоплатної правової допомоги у напрямі  консультування  та захисту прав військовослужбовців.

«Наразі у Харківській області працюють всі чотири місцеві центри з надання безоплатної правової допомоги та 26 бюро правової допомоги . Що стосується Луганщини, наразі  працівники  12 бюро правової допомоги  працюють в онлайн режимі, але навіть у таких умовах  сьогодення,  фахівці системи БПД намагаються створити максимально зручні умови для доступу безоплатної правової допомоги військовослужбовцям . Вони її можуть отримати  як завітавши особисто до бюро, так і скориставшись онлайн-ресурсами системи БПД: Telegram-чат системи БПД, телефон системи БПД» – додала заступниця директора Регіонального центру.

За  її словами до фахівців системи БПД Харківщини з початку року  звернулося  428 військовослужбовців за безоплатною первинною правовою допомогою у вигляді правових консультацій та правової інформації, 58 захисників отримали безоплатну вторинну правову допомогу у вигляді складання документів процесуального характеру та  представлення їх інтересів у суді.  ЇЇ надавали юристи бюро правової допомоги та адвокати, які співпрацюють з системою БПД Харківщини.

Питання, які хвилювали Захисників під час звернень стосувалися встановлення юридичних фактів, розірвання шлюбу; визнання особи такою, що втратила право користуватися житловим приміщенням; порядку  подачі рапорту про звільнення з військової служби; строки їх розгляду;  підстав звільнення з військової служби під час воєнного стану; порядку переміщення з однієї військової частини в іншу за станом здоров’я; перерахунку пенсії по втраті годувальника; визнання батьківства;  виплати недоплаченої винагороди, тощо.

У воєнний час, який зараз переживає Україна, актуальним є питання пошуку зниклих осіб.  Вікторія Гайворонська також наголосила, що, за Законом, навіть у разі надання особі статусу зниклої безвісти за особливих обставин, її родичі або інші особи мають право звернутись до суду із заявою про визнання такої особи безвісно відсутньою чи оголошення її померлою у порядку, передбаченому законодавством.

Заходи подібного формату дозволяють спільно з партнерами обговорити актуальні  правові питання сьогодення,  донести актуальну правову інформацію до пересічних громадян та популяризувати роботу системи БПД.

Переглянути запис ефіру можна тут