назад

Допомагаємо студентам у Хмельницькому вивчати законодавство

Які законодавчі акти регламентують роботу Верховної Ради України та які обовʼязки і права відповідно до закону мають парламентарі – про це разом з партнерами розповідали студентам Хмельницького національного університету та Хмельницького фахово-економічного коледжу Університету економіки та підприємництва.

Долучилися до партнерів – ініціативи «Активна Громада Хмельницького» – та відвідали вищі навчальні заклади Хмельницького, щоб пояснити студентам норми Закону України «Про статус народного депутата України».

Хто може стати народним депутатом України, які обов’язки мають народні обранці, які інструменти можуть використовувати, щоб допомагати виборцям, які прохання виборців депутат виконувати не уповноважений – про це говорили у Клубі Активної Громади 31 травня та 13 червня. Тема обговорень – «Парламент та громадяни: відкритий діалог у період війни». Учасниками стали студенти Хмельницького національного університету та Хмельницького фахово-економічного коледжу Університету економіки та підприємництва.

«Молодь повинна розуміти, які функції виконує кожна із гілок влади та як народ може впливати на владу. Наразі ми розповідаємо, як працює Верховна Рада України і які обовʼязки має народний депутат, а які його дії не передбачені законодавством. Виборці, наприклад, не повинні очікувати від депутата матеріальної допомоги. Вирішувати проблеми людей нардеп може, зокрема, готуючи та підтримуючи важливі законопроєкти, звертаючись із депутатськими запитами до різних інституцій тощо», – пояснила заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Ольга Чорна.

Щоб переконатися, що студенти розібралися зі складною темою, координаторка ініціативи «Активна Громада Хмельницького» Юлія Мазур пропонувала молодим людям зобразити «ідеального депутата/депутатку» та розповісти, якими особистими та професійними якостями він/вона повинні володіти.

Презентуючи свої напрацювання, студенти зазначали, що хочуть бачити народних обранців молодими, амбітними, сміливими, із креативними ідеями, кваліфікованими, вірними українському народові, професійними та чесними.