назад

«Бердянці — свій для своїх» – юридична допомога в найзручніший спосіб

З початком повномасштабного вторгнення російської федерації в Україну, Запоріжжя стало найближчою рятівною точкою для мешканців окупованої частини Запорізької та окремих районів окупованих Донецької і Херсонської областей. 

Фахівці Запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги активно долучилися до надання правової допомоги особам, які були вимушені покинути свої домівки через окупацію та активні бойові дії. Зокрема,  таку  допомогу надають у пунктах прийому евакуйованих осіб та хабах для підтримки переселенців з усіх великих міст та громад.

Однією з таких точок доступу до кваліфікованої правової допомоги є консультаційний пункт у приміщенні Благодійної організації  «Бердянці — свій для своїх», де юристи за потребою проводять виїзні прийоми громадян.

З початку роботи у зазначеному пункті консультації  отримали  близько 100 осіб.

Найчастіше люди звертаються з питаннями, що пов’язані з фіксацією наслідків пошкодження майна внаслідок агресії росії або фіксацією руйнувань нерухомого майна, відновлення втрачених документів,  отримання виплат, державної грошової допомоги полоненим або їхнім сім’ям, дотримання трудових прав та гарантій осіб, які покинули тимчасово окуповані території, а також соціального забезпечення внутрішньо переміщених осіб.

Окрім надання  безпосередньо  правової допомоги, для відвідувачів фахівці центру проводять правопросвітницькі заходи з найбільш актуальних для внутрішньо переміщених осіб питань.

Днями відбувся захід на тему «Зміни щодо організації примусового виконання рішень під час дії воєнного стану». Присутнім розповіли про зміну порядку розпорядження фізичними особами-боржниками коштами, на які накладено арешт органами державної виконавчої служби чи приватними виконавцями, у період дії в Україні воєнного стану. Так, у зазначений період фізичні особи-боржники, на кошти яких накладено арешт виконавцями, можуть здійснювати видаткові операції з поточного рахунку на суму в розмірі, що протягом одного календарного місяця не перевищує двох розмірів мінімальної заробітної плати, а також сплачувати податки, збори без урахування такого арешту, за умови що такий поточний рахунок визначений для здійснення видаткових операцій.

«Для визначення такого поточного рахунку у банку фізична особа-боржник звертається до органу державної виконавчої служби, приватного виконавця, який наклав арешт на кошти фізичної особи-боржника, із заявою про визначення   поточного рахунку у банку для здійснення видаткових операцій.» –  повідомила  юристка Запорізького бюро правової допомоги № 1 Анна Романок.

Як показує кількість звернень громадян, питань, що стосувалися змін у законодавстві про виконавчі провадження, накладання арештів на рахунки боржників, процедури скасування арешту з пільгових карткових рахунків було достатньо, щоб зрозуміти, що ця тема є актуальною.

Отже, допомагати людям, які опинилися у надскрутному становищі через війну та бути корисним у тій сфері, де ти профі – обов’язок кожного українця!  – переконані фахівці системи БПД Запоріжжя.