назад

Літні клуби в освітніх закладах Полтавщини: поєднання відпочинку та правових знань

Підвищення правової обізнаності молоді  є важливим чинником задля виховання у  них свідомого ставлення до  норм законодавства,   правомірної поведінки,  поваги  до прав  інших громадян, подолання правового нігілізму. З цією метою фахівців системи БПД Полтавщини проводять активну правопросвітницьку роботу з учнівською молоддю області   та організовують для них заходи на різну тематику, у тому числі інформаційні години, правові ігри, лекції, семінари, правові квести, тощо.    Під час таких заходів учні  мають можливість отримати від досвідчених юристів правову інформацію, роз’яснення, що стосуються прав і обов’язків школярів,  юридичної відповідальності неповнолітніх,  протидії та відповідальності за вчинення булінгу, а також відповідну правову допомогу у сфері дотримання загальнообов’язкових правил учнями шкіл.

Уже звичними в роботі бюро правової допомоги Полтавщини стали екскурсії для молоді, під час яких юристи знайомлять з роботою бюро та системою правової допомоги, а також залучають студентів (волонтерів) до просвітницької роботи.

Задля підвищення рівня правової поінформованості, відвідувачі літнього клубу з надолуження освітніх втрат завітали  до Решетилівського бюро правової допомоги.

Фахівчиня бюро правової допомоги, Ірина Федорова, ознайомила підростаюче покоління  з діяльністю бюро, зокрема, розповіла присутнім, що таке безоплатна правова допомога, її види і можливості, особливості надання та порядок її отримання.

«Бути максимально ближчими до людей та надавати їм необхідну правову допомогу – саме така головна мета ставилася під час створення бюро як окремих підрозділів місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Наближення правових послуг до жителів віддалених населених пунктів було  часі, адже не кожен громадянин має можливість їхати за кількадесят кілометрів до місцевого центру для вирішення своєї правової проблеми, а відтак вона залишалася невирішеною, а права людини порушеними. Саме з відкриттям бюро правової допомоги вдалося запровадити систематичне правопросвітництво серед жителів невеликих міст, сіл, а згодом й ОТГ, і забезпечити надання якісних правових послуг тисячам жителям області.» –  повідомила вона, розповідаючи про історію створення бюро правової допомоги.

За її словами, у своїх територіальних громадах бюро правової допомоги стали осередками надання якісної правової допомоги у захисті законних прав й інтересів громадян; своєрідними майданчиками для консолідації зусиль жителів громад у з’ясуванні питань їхнього розвитку.

«Закон України “Про безоплатну правову допомогу” гарантує, що  всі діти мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, яка полягає у захисті та представництві їхніх інтересів у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, а також складення документів процесуального характеру. Її надають юристи бюро правової допомоги, а також адвокати, які співпрацюють із системою БПД. Послуги юристів та адвокатів оплачує держава».  – повідомила юристка.

Учні активно ділилися своїм баченням та думками щодо теми зустрічі, ставили питання, які їх цікавили та отримували кваліфіковані відповіді, практичні поради.

Під час останнього візиту учнів до бюро правової допомоги діти дізналися про забезпечення доступу до он-лайн сервісів Міністерства юстиції України,  складення та розміщення правових консультацій на довідково-інформаційній платформі правових консультацій «WikiLegalAid», а також фахівчинею бюро наочно продемонстровано редагування (підтримання в актуальному стані) правових консультацій,  розміщених на зазначеній платформі.

По закінченню заходу юристка наголосила, що отримати правову допомогу можна в центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги, бюро правової допомоги або зателефонувати за безкоштовним номером системи БПД: 0 800 213 103. За цим номером надаються консультації та роз’яснення з правових питань, додаткові відомості про надання безоплатної правової допомоги тощо. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України безкоштовні.