назад
15.06.23

Питання призначення покарання в справах щодо воєнних злочинів – продовжуємо серію лекцій для адвокатів

Опубліковано чергову лекцію для адвокатів щодо реалізації права на справедливий суд та компетентний захист в справах щодо воєнних злочинів. Цього разу йдеться про питання призначення покарання.

Адвокатка з Канади Майлін Дімітрі розповідає про ключові аспекти пов’язані з визначенням покарання в кримінальних справах. Перш за все, суди при визначенні покарання керуються принципом індивідуалізації, тобто враховують унікальні обставини кожної справи та особисті характеристики засудженого. Крім того, мова іде про те, що покарання має бути пропорційним і належним відповідно до вчиненого злочину.

Другим аспектом, який розглянуто під час лекції, є фактори, що враховуються при призначенні покарання. Зазначено такі фактори, як характер злочину, особистість засудженого, його ступінь вини, визнаній судом, а також спеціальні обставини, які можуть обтяжувати покарання. Важливо пам’ятати, що деякі фактори не можна повторно використовувати як обтяжуючі, якщо вони вже враховувалися при визначенні тяжкості злочину.

Майлін Дімітрі, адвокатка, яка має понад 20 років досвіду роботи в міжнародних судах та трибуналах. Зокрема вона представляла сторону захисту в Міжнародному трибуналі щодо Руанди, Міжнародному трибуналі щодо колишньої Югославії, спеціальному трибуналі по Лівану і вела справу про геноцид в Канаді.

Попередні лекції:

  • Роль адвоката в судових процесах у справах про воєнні злочини

  • Право на справедливий судовий розгляд

  • Міжнародні стандарти прав на справедливий судовий розгляд з акцентом на права, пов’язані з захистом

  • Докази, отримані тортурами

Лекції підготовлені в рамках спільного проєкту Міжнародної асоціації юристів(ІВА), Міністерства юстиції України та Координаційного центру з надання правової допомоги за підтримки Асоціації правників України. Спікери – провідні правники з міжнародного кримінального права Європи та США.

Відео створенні англійською мовою, переклад українською та створення субтитрів забезпечено за підтримки USAID Justice for All Activity.

Детальніше про проєкт розповідає Марк Елліс, експерт з міжнародного кримінального права та виконавчий директор Міжнародної асоціації адвокатів.

Цикл навчальних заходів продовжується, найближчим часом заплановані лекції з таких питань:

  • тлумачення статті 438 Кримінального кодексу України через міжнародні стандарти та практику;
  • особливий акцент на заочному судочинстві — стаття 323 Кримінального процесуального кодексу України;
  • підстави звільнення від кримінальної відповідальності;
  • статус військовополонених у міжнародному збройному конфлікті.