назад

Адресна правова допомога на Тернопільщині, як один із способів доступу до БПД

Отримати безоплатну правову допомогу для людей, які через стан здоров’я або похилий вік не можуть прийти до бюро правової допомоги — не перешкода. Фахівці системи безоплатної правової допомоги практикують надання правових консультацій за місцем проживання, перебування чи лікування людей.

Так, фахівчиня Чортківського місцевого центру Ірина Крива поїхала в с. Косів до пана Володимира, який через похилий вік не міг особисто прийти до бюро правової допомоги. Чоловік звернувся з питанням визнання особи такою, що втратила право на користування житловим приміщенням. Пенсіонеру призначили адвоката для складання процесуальних документів та здійснення представництва інтересів у суді.

По правову допомогу звертаються не тільки люди похилого віку, але й молоді люди з інвалідністю. Так, до Чортківського бюро правової допомоги звернулася молода жінка, яка є особою з інвалідністю з питанням розірвання шлюбу. Юристка бюро Олена Гикава відвідала клієнтку, надала детальні роз’яснення щодо алгоритму наступних дій. Чортківський місцевий центр призначив жінці адвоката для надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Крім того, непоодинокі випадки, коли до фахівців системи БПД звертаються люди, які потребують відновлення втрачених документів, оскільки через війну змушені були покинути свої домівки та переїхати в більш безпечні місця. Так, нещодавно до Бережанського бюро правової допомоги зателефонував пан Анатолій, який є вимушеним переселенцем. Чоловік при переїзді на Тернопільщину з міста Соледар Бахмутського району, втратив усі належні йому правовстановлюючі документи. Для відновлення документів Анатолій звернувся до міграційної служби із заявою про оформлення нового паспорта громадянина України, але йому відмовили, оскільки не встановили його громадянство.

Пан Анатолій через свій поважний вік та стан здоров’я не мав змоги особисто звернутися до бюро, тому завідувач сектору Петро Процик прийшов до клієнта та надав адресну правовому допомогу. Юрист прийняв від нього заяву на отримання безоплатної правової вторинної допомоги, щоб допомогти людині встановити факт належності до громадянства України та відновити втрачені документи.

Юристи бюро зазначають, що згідно Методичних рекомендацій щодо організації надання безоплатної правової допомоги, надання адресної правової допомоги може здійснюватися в тому числі із залученням працівників поліції та працівників ОМС. Про виїзди в населені пункти фахівці повідомляють органи місцевого самоврядування. Крім того, у випадку коли адресну правову допомогу потребують постраждалі від домашнього насильства, то виїзд здійснюється спільно із працівником поліції.

Працівники системи БПД Тернопільщини підкреслюють, що надання адресної правової допомоги охоплює також і внутрішньо переміщених осіб. Так, до Підволочиського бюро правової допомоги звернувся пан Володимир, який є вимушеним переселенцем, через проблеми зі здоров’ям не мав змоги самостійно дістатися до фахівців та потребував правового вирішення свого питання. Юристка бюро Людмила Стефура надала адресну правову допомогу чоловікові та прийняла звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Ще один вимушений переселенець, пан Петро, звернувся до Чортківського бюро правової допомоги з питанням встановлення додаткового строку для прийняття спадщини. Фахівці надали адресну правову допомогу, після чого чоловікові призначили адвоката для складення процесуальних документів та здійснення представництва інтересів клієнта у суді.

Працівники системи БПД наголошують, що у справах про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини суд бере до уваги переважно письмові докази: довідки медичних установ про стан здоров’я та проходження курсу лікування, довідки про перебування особи у відрядженні чи за межами України, інші довідки, акти, листування, що містять відомості про обставини, які перешкоджали зверненню спадкоємця до нотаріальної контори у встановлені строки.