назад

Знати, щоб впливати: про повноваження народних депутатів розповідали мешканцям Хмельниччини

Повоєнна відбудова України передбачає активне включення в цей процес громадян. Що мають знати мешканці громад про повноваження, права й обовʼязки владних інституцій, щоб впливати на дії влади, жителям Хмельниччини розповіла заступниця директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Ольга Чорна.

Юристка регіонального центру Ольга Чорна долучилася до партнерського заходу — засідання Клубу Активної Громади, під час якого зʼясовували, як головний законодавчий орган України — Верховна Рада — може впливати на відновлення країни.

Фахівчиня розповіла мешканцям громад області, які взяли участь у заході, які повноваження та гарантії для народних депутатів встановлює законодавство, чи відповідатимуть депутати за результати голосування, у яких випадках можливе дострокове припинення повноважень нардепів.

«Ухвалювати закони, працювати у парламентських комітетах, звітувати перед виборцями, зокрема розглядати їхні звернення, вивчати громадську думку, потреби та запити населення, — це основні обовʼязки народних обранців», — зазначила юристка.

Як пояснила юристка, щоб допомогти своїм виборцям, народний депутат разом зі своєю командою може розробити програму вирішення проблем й сприяти її фінансуванню; розробити законопроєкт, що враховує пропозиції виборців, та внести його на розгляд ВРУ; порушити питання та внести пропозиції до місцевих органів влади щодо заяв та скарг виборців; консультувати виборців щодо захисту їхніх прав та інтересів; розглядати та переадресовувати звернення виборців до компетентних органів та вимагати письмової відповіді на них впродовж 10 днів.

Водночас, наголосила Ольга Чорна, депутат не уповноважений виділяти гроші чи надавати матеріальну допомогу виборцям, оскаржувати судові рішення, призначати виплати та надавати пільги, вирішувати побутові проблеми чи приватні суперечки.

Про інструменти, які можуть використовувати депутати, щоб вирішувати проблеми громад, та форми взаємодії народних обранців з виборцями розповіла координаторка ініціативи Активна Громада Хмельницького Юлія Мазур.