назад

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну десятки тисяч внутрішньо переміщених осіб знайшли прихисток на Тернопільщині. Вони, як і всі вимушені переселенці, зіткнулися з багатьма правовими проблемами, розв’язати які допомагають юристи системи безоплатної правової допомоги.

Отримати консультації та роз’яснення внутрішньо переміщені особи можуть не лише телефоном, онлайн чи у точках доступу БПД. Під час воєнного стану юристи самі йдуть до людей. І поки дорослі отримують від них важливу інформацію, діти мають змогу ознайомитися в ігровій формі зі своїми правами, з користю провести час за тематичними розфарбовками.

Періодично відвідують місця компактного проживання внутрішньо переміщених осіб фахівці Чортківського й Тернопільського місцевих центрів з надання БВПД. Під час візитів юристи роз’яснюють основні зміни до законодавства, що стосується прав внутрішньо переміщених осіб, консультують та залишають буклети із контактами бюро правової допомоги.

На кожній зустрічі фахівці розповідають вимушеним переселенцям про онлайн-платформу зі збору доказів воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних російською армією в Україні (https://warcrimes.gov.ua). Людей навчають правильно документувати факти, аби ті, хто були причетними до них, отримали згодом справедливе покарання в судах України та у Міжнародному кримінальному суді та Гаазі.

За словами юристів системи безоплатної правової допомоги, люди, котрі через війну змушені були покинули свої домівки, найчастіше цікавляться процедурою відновлення втрачених документів, порядком виїзду за кордон, змінами у трудовому законодавстві, питаннями з галузей сімейного права, соціального захисту, особливостями спадкування, виконання кредитних зобов’язань у період воєнного стану. Також люди запитують, як отримати компенсацію за пошкоджене чи зруйноване житло.

Загалом від початку війни до Кременецького місцевого центру звернулися за правовими консультаціями 60 осіб , до Чортківського місцевого центру – 59 внутрішньо переміщених осіб, за отриманням безоплатної вторинної правової допомоги — четверо. Фахівці Тернопільського місцевого центру надали первинну правову допомогу 257 громадянам із числа внутрішньо переміщених осіб, за безоплатною вторинною правовою допомогою звернулися 17 переселенців.

Водночас чимало громадян уже скористалися послугами інформаційного ресурсу «Привітне Тернопілля», юридичні консультації громадянам надає Тернопільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Нагадуємо, що внутрішньо переміщені особи мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, тобто на захист, здійснення представництва інтересів таких громадян у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, на складення документів процесуального характеру. Воєнний стан жодним чином не обмежує права громадян, гарантовані Законом України «Про безоплатну правову допомогу».