назад

Про відновне правосуддя та документування воєнних злочинів говорили під час круглого столу на Рівненщині

Реалізація пілотного проєкту «Програма відновлення  для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» та особливості документування воєнних злочинів РФ, вчинених на теренах України – ці теми було порушено під час круглого столу, який відбувся у стінах Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області. До заходу долучились представники Рівненської обласної та окружної прокуратур, а також юристи Регіонального та Рівненського місцевого центру з надання БВПД.

На Рівненщині програма відновного правосуддя для неповнолітніх працює вже другий рік. ЇЇ мета – максимально раннє виведення неповнолітнього із кримінального процесу, виправлення заподіяної шкоди, ресоціалізації підлітка та запобігання повторним кримінальним правопорушенням. Над реалізацією цієї програми на Рівненщині працює міжвідомча робоча група з числа прокурорів, фахівців БПД, адвокатів-медіаторів, працівників органів пробації, психологів, соціальних працівників тощо. Результат такої злагодженої взаємодії – десятки  успішних кейсів проведеної медіації. Разом з тим, під час круглого столу було порушено і проблемне питання – ресоціалізації неповнолітніх з віддалених куточків області. Директор Регіонального центру Василь Овдіюк спільно з  начальником відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству Рівненської обласної прокуратури Оленою Ткачук детально обговорили шляхи залучення додатково фахівців, які можуть бути задіяні у процесі ресоціалізації неповнолітнього, який проживає у віддалених населених пунктах.

У другій частині заходу  присутні перейшли до обговорення теми документування воєнних злочинів РФ. Як відомо,  система БПД долучилась до цього процесу. Але тут важливо, аби робота з відібрання показів у свідків злочинів та потерпілих була узгоджена та скоординована усіма структурами, які мають повноваження  на проведення подібних дій. Для того, щоб зафіксувати порушення прав людини та/або скоєний злочин, необхідно заповнити форму, описати факт порушення прав людини загарбником, долучити наявні докази: фото, відео, документи, інформацію про свідків події, жертв. Отримана інформація дасть можливість притягувати до відповідальності російську федерацію та відстоювати інтереси України на міжнародних судових майданчиках.

«Марно чекати, що люди самі до нас прийдуть та будуть розповідати про пережите. Адже у вимушено переміщених осіб чимало проблем, за вирішення яких вони беруться першочергово. Це пошук тимчасового прихистку чи й нового житла, відновлення втрачених документів, пошук роботи і т.п. Наше ж завдання – це збір інформації від потерпілих та свідків. І у цьому процесі дуже важливо координувати роботу з представниками інших структур, аби в результаті представники  різних організацій  не проводили повторне опитування людини, тим самим змушуючи її знову і знову пригадувати пережите», – наголосив директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк.

Нині в області зареєстровано  близько 48 тисяч внутрішньо переміщених осіб. За словами представниці обласної прокуратури, їм вдалось відібрати свідчення у близько 500 осіб.

«Люди важко йдуть на контакт. Багато хто категорично не хоче спілкуватись на цю тему і згадувати заново ті страшні події. Є й інші. Вони погоджуються пройти опитування, але можуть плутатись у важливих деталях забуваючи ті чи інші важливі моменти, або ж розповідають, що сиділи в підвалі та чули вибухи, але не можуть надати деталей цих подій », – розповіла начальник відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству Рівненської обласної прокуратури Олена Ткачук.

В Рівненській окружній прокуратурі розповідають, що шукають потенційних свідків воєнних злочинів та потерпілих від них, у місцях, часто відвідуваних внутрішньо переміщеними особами.

«У Рівному ВПО реєструють у Центрі надання адміністративних послуг. Сюди вони звертаються, аби отримати довідку про взяття на облік їх, як вимушених переселенців. Тому, наш працівник також чергує у ЦНАПі. Там він спілкується з переселенцями, визначає, чи є вони свідками/потерпілими, та проводить з ними відповідну роботу з відбору свідчень», – зазначив заступник керівника Рівненської окружної прокуратури Юрій Грисюк.

Давати покази чи ні – справа кожної людини. За словами директора Рівненського місцевого центру з надання БВПД Алли Негрей, сьогодні важливо спілкуватись з людьми, доносити до них правову інформацію , допомагати розібратись з правовими тонкощами та доносити до них інформацію про такий механізм збору інформації про злочини РФ для подальшого їх використання у міжнародних судах.

«Ми їздимо до людей і спілкуємось. Багато людей приїздять на Рівненщину тимчасово, та планують невдовзі повернутись додому. Хтось скептично ставиться до того, що від дачі таких свідчень буде результат, хтось має що розповісти але не має підтверджень своїх слів. Тому, скільки людей – стільки й історій, і кожна з них індивідуальна», – розповіла Алла Негрей.

Та, окрім надання консультацій та правової інформації, фахівці БПД також збирають інформацію від свідків та потерпілих, з початку повномасштабної війни представники безоплатної правової допомоги Рівненщини вже задокументували 12 кейсів щодо злочинів РФ.

Також, присутніми на круглому столі було детально розглянуті інструкції щодо проведення опитувань внутрішньо переміщених осіб, та погоджено подальші спільні заходи у цьому напрямку. Так, було розроблено та узгоджено графік прийому прокурорами ВПО, які будуть відвідувати Регіональний центр.