назад

Система БПД на Вижниччині в умовах воєнного стану: підтримка дорослих і турбота про дітей

Правові питання наразі цікавлять не лише внутрішньо переміщених осіб, а й місцевих жителів гірської Вижниччини. Адже навіть в умовах війни життя продовжується і повсякденні проблеми нікуди не поділися. Вижницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює в звичному режимі та надає правову допомогу, як на місці, так і під час роботи виїзних точок доступу.

Серед найактуальніших на сьогодні запитань, з якими найчастіше звертаються до фахівців системи БПД на Вижниччині:
– де та як можна подати заявку на реєстрацію ВПО;
– до якого часу впроваджено військовий стан;
– чи продовжений карантин через пандемію COVID-19;
– які правила перетину кордону для чоловіків від 18 до 60 років та осіб з інвалідністю третьої групи;
– як отримати аліменти під час воєнного стану;
– як розблокувати карткові рахунки, на які накладено штрафні санкції;
– оплата праці мобілізованим особам;
– що робити, якщо пройшли строки набуття спадщини;
– чи є кредитні канікули по виплаті кредиту в банках.

На ці та інші питання відповідають директор Вижницького місцевого центру з надання БВПД Людмила Мацюк та юристи Галина Лашкіба, Наталія Козлан, Тетяна Різак, Надія Досієвич, як безпосередньо в офісі центру, а також під час роботи консультаційних пунктів та надання консультацій в телефонному режимі.

Значну увагу працівники центру приділяють інформаційно-роз’яснювальній роботі. Зокрема, фахівець центру Галина Єрема під час правопросвітницьких та комунікативних заходів розповідала про права і соціальні гарантії від держави, які передбачені для внутрішньо переміщених осіб.

Не оминають увагою фахівці системи БПД на Вижниччині й дітей, які разом із батьками через військові дії змушені були покинути рідні домівки і зараз проживають на території Вижницької громади. “Маю право на ігри”, “Маю право на телефон”, “Маю право грати в ігри на телефоні”, “Маю право на відпочинок” – перше, що кажуть діти, коли чують про права. Галина Єрема, допомагаючи малечі виготовити світловідбивні флікери, нагадала про право на освіту та всебічний розвиток, на медицину, а основне – про право на життя, захист та безпеку. Наприкінці заходу діти отримали Паспорт прав дитини, в якому населений пункт зазначався “Вижниця-Харків”, “Вижниця-Київ”, Вижниця-Дніпро”.

Нагадуємо, безоплатну правову допомогу можна отримати безпосередньо в бюро правової допомоги, які працюють за адресами:

– м. Вижниця, вул. Українська 100 Б

– смт. Путила, вул. Українська, 180, каб. №1

Також можна зателефонувати до контакт-центру системи БПД 0 800 213 103.

Більше про надання безоплатної правової допомоги можна дізнатися, перейшовши за посиланням: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua