назад

“Деякі внутрішньо переміщені особи отримають цей статус вдруге”, – юристка Великомихайлівського бюро правової допомоги

Через війну багато людей змушені були тікати з домівок, рятуючи своє життя, залишаючи при цьому все що наживали протягом довгих років. Громадяни, які перемістилися з територій, де ведуться активні бойові дії, є внутрішньо переміщеними особами.

Всього на території Великомихайлівської ОТГ зареєстровано більше 300 осіб, які були змушені переїхати зі своїх домівок та проживають на території громади. Вони проживають, в основному, у своїх родичів чи знайомих. Основні питання, що їх турбують: як відновити втрачені документи, трудові та питання соціальних виплат.

Для встановлення на облік та отримання довідок переселенці звертаються до селищної ради Великомихайлівки. В цьому ж приміщенні працює консультативний пункт системи БПД, в якому можна отримати правові консультації та інформаційні буклети системи. Як зазначають юристи системи з надання БВПД, особливість такої роботи полягає в тому, що людям потрібно не лише отримати правову пораду, а й виговоритися, побачити, що її чують і розуміють.

Мене вразила історія пані Ірини, яка розповіла, що статус ВПО отримує вдруге. Вперше вона втратила свою домівку в Донецькій області в 2014 році. Тоді її сім’я, рятуючи свої життя, оселилася на Миколаївщині. Там вони облаштували нову домівку, народили ще діточок. А через 8 років війна їх дістала і там. І сім’я з шістьма дітьми знову починає все з початку”, – розповіла завідувачка Великомихайлівського бюро правової допомоги Ольга Вуколова.

Якщо ви опинилися в незнайомому місті чи селищі і там є бюро системи безоплатної правової допомоги, фахівці системи БПД нададуть вам щонайменше допомогу для розв’язання ваших правових питань, а часто й просто людську підтримку.
Мапа точок доступу до БПД: https://bit.ly/bpd_buro .

Також можна звернутися за правовою допомогою телефоном: 0 800 213 103.
Система БПД завжди поряд та на зв’язку.

Довідково. Внутрішньо переміщені особи мають право на безоплатну первинну допомогу – отримання консультацій та роз’яснень з усіх правових питань, а також на безоплатну вторинну правову допомогу – захист, здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, складення документів процесуального характеру.
Громадяни України, які звернулися із заявою про взяття їх на облік як ВПО, мають право на представництво інтересів з питань, пов’язаних з отриманням довідки про взяття на облік ВПО.