назад

В умовах воєнного стану реалізація Програми відновлення для неповнолітніх на Волині не припиняється

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області нагадує, що незважаючи на складну політичну ситуацію в державі, система безоплатної правової допомоги продовжує надавати правову допомогу неповнолітнім особам, які вчинили кримінальне правопорушення і готові стати на шлях виправлення.

Неповнолітні нерідко вдаються до правопорушень під впливом найближчого оточення. Подекуди середовище вимагає від дитини довести свою приналежність до нього, вчинивши якийсь негарний вчинок. Інколи цей необачний вчинок може зіпсувати дитині все життя. А в умовах війни, усі негативні явища в суспільстві тільки посилюються, «спокуса» поживитись чужим майном, для прикладу, стає ще більшою.

І, навіть якщо дитина вже неодноразово пошкодувала про скоєне, загроза кримінальної відповідальності за свій протиправний вчинок залишається реальною.

Тому, якщо вже трапилось так, що неповнолітній потрапив на цю «криву стежку», ще є шанс на виправлення, яким можна скористатись взявши участь у Програмі відновлення.

Цю програму було започатковано спільним Наказом Міністерства юстиції України та Генеральної прокуратури України від 21.01.2019 року №172/5/10, зареєстрованим у МЮУ 24.01.2019 року за №87/33058 «Про Порядок реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Мета Програми – відшкодування заподіяної шкоди, максимально раннє виведення неповнолітніх із кримінального процесу, ресоціалізація їх у суспільне життя та запобігання повторним кримінальним правопорушенням.

Програма відновного правосуддя застосовується за чотирьох умов:

  • наявності потерпілої сторони – фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;
  • вчинення неповнолітнім вперше кримінального проступку або нетяжкого злочину;
  • визнання неповнолітнім факту вчинення кримінального правопорушення;
  • згоди неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі.

У разі, якщо обставини кримінального провадження відповідають зазначеним умовам, прокурор проінформує неповнолітнього, його законного представника та потерпілого про можливість реалізації Програми.

Якщо ви отримали таку пропозицію, закликаємо вас не нехтувати можливістю стати на шлях виправлення, надати свою згоду  на участь у Програмі, а в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області організують та забезпечать проведення відповідної процедури.