назад

Безоплатна правова допомога Долинщини йде на зустріч ВПО

Система надання безоплатної правової допомоги безсумнівно відноситься до юридичних осіб публічного права. Відповідно до нормативних актів такі особи утворюються на підставі розпорядчих документів законодавчої чи виконавчої влади. У суспільстві сформована думка про те, що громадянин має звертатись за вирішенням свої питань. Однак, безоплатна правова допомога йде дальше за рамки складених стереотипів.

Прикладом цього є правопросвітницький захід, проведений в місці постійного проживання та розміщення ВПО в адміністративній відділення стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання комунального закладу «Центр надання соціальних послуг Долинської міської ради», що знаходиться в селі Старий Мізунь Вигодської ОТГ Калуського району.

У зазначеному закладі постійно перебувають та проживають громадяни похилого та перестарілого віку, інваліди, які перебувають на державному утриманні, та з їх числа особи внутрішньо переміщені з територій, де ведуться бойові дії.

Йдучи на зустріч, фахівці Долинського бюро правової допомоги та центрального офісу Калуського місцевого центру з надання БВПД 14 вересня відвідали громадян, що проживають у цьому закладі.

Мабуть через важкі соціальні обставини присутні громадяни при проведенні правопросвітницького заходу не хотіли щиро розкривати свої проблемні питання в присутності оточуючих, однак при індивідуальних розмовах звучали питання, що стосуються соціального забезпечення, спадкового та сімейного права. Також були питання щодо призначення пенсій особам з інвалідністю та перерахунку пенсії за віком. Цікавило присутніх питання про отримання матеріальної допомоги від міжнародних організацій.

«Ми раді бачити що усі присутні на даному заході брали активну участь в обговоренні та були щиро вдячні що ми приїхали у їхній заклад. Дуже важливо відвідувати такі віддалені місця, де проживають люди, які не в змозі самостійно відвідати наш центр. Проте у них так само виникають життєві ситуації, в яких вони потребують правої допомоги, а під час дії воєнного стану, коли чинне законодавство зазнає суттєвих змін, ця потреба є значно необхіднішою» – зазначила начальниця сектору «Долинське бюро правової допомоги» Галина Стефанишин.

Фахівці системи БПД, які проводили зустріч, повідомили учасникам про те, що система безоплатної правової допомоги створена державою для підтримки та допомоги громадянам, що потребують правової допомоги в різних галузях права, а особливо в час дії воєнного стану.

Наприкінці мешканці закладу та представники адміністрації просили частіше навідуватись до них, щоб більше було можливостей скористатись порадами чи консультаціями юристів системи БПД.